Steve Coleman and Five Elements u Lisinskom

Steve Coleman (Foto: Promo)

Ciklus ‘Lisinski srijedom’ 16. listopada ugošćuje svestranog američkog alt-saksofonista i inovativnog skladatelja Stevea Colemana u pratnji njegovog najpoznatijeg i najdugovječnijeg sastava Five Elements.

Saksofonist Steve Coleman izgradio je izvanrednu karijeru prepoznatljivu po mnogim glazbenim inovacijama, zbog čega uživa poseban ugled među kolegama glazbenicima. Njegov pristup svakom projektu je izuzetno detaljan i studiozan, a osobito ga intrigira potraga za glazbenim korijenima.

U njegovu stvaralaštvu snažno je prisutna cjelokupna tradicija afroameričke glazbe. Ovaj dobitnik nagrade MacArthur Fellowship i njegov sastav Five Elements koriste spontane i unaprijed sastavljene module ili motivske ćelije koje se mogu svirati bilo kojim redoslijedom, dopuštajući svakom glazbeniku da spontano skače naprijed ili natrag na različite dijelove – čak i između skladbi – ističući različite slojeve glazbe i ponovno interaktivno osmišljavajući formu u svakoj izvedbi, što je publici uvijek uzbudljivo slušati.

Lisinski objavio novi glazbeni program: Evo što čeka Zagrepčane u novoj sezoni 2024./2025.

Nezaobilazni

„Steve Coleman and Five Elements, iako su aktivni od druge polovine 1980-ih, i danas su nezaobilazni i jednako dinamični na suvremenoj jazz sceni. (…) Taj okretni sastav (kroz koji su prošli i Ambrose Akinmusire, Jason Moran i Vijay Iyer) u svojoj srži čuva ‘cikličke ritmičke strategije, preuzete iz zapadnoafričke i južnoazijske glazbe, numerološke propise nadahnute drevnim Egiptom i vjerovanjima jorupske religije, (…) pop i trans funk groove u stilu Jamesa Browna'”, N. Chimen, The Music of Change.


Na koncertu Steve Colemana and Five Elements u Lisinskom možete očekivati fascinantnu i dinamičnu kombinaciju afroameričke glazbene baštine i kreativnih improvizacijskih eksperimenata koji pomiču granice suvremenog jazza.


Komentari