Radionice kuhanja iz 16. stoljeća: Na Žumberku se u subotu uči kako su kuhali naši stari

Radionice kuhanja na Budinjaku (Screenshot: YouTube/Natrural)

Obiteljsko izletište Natrural i Park Prirode Žumberak-Samoborsko gorje organiziraju manifestaciju “Tisućljeća kulinarstva 2024.”, koja će se održati u subotu, 28. rujna, na Budinjaku, na Žumberku.

Ovaj kulturno-turistički i gastro program, koji se u Budinjaku organizira još od 2005. godine, i ove godine donosi brojne zanimljive sadržaje za sve uzraste.

Na Budinjaku vas tako očekuju kulinarske radionice iz 16. i 17. stoljeća. “Pridružite se našim radionicama i naučite kuhati poput majstora iz davnog 16. stoljeća”, poručuju organizatori koji su i za najmlađe posjetitelje osmislili zanimljive i kreativne radionice.

Bogat program

Ove godine manifestacija će imati poseban značaj jer će se održati u suradnji s Dolenjskim Muzejom iz Novog Mesta u Sloveniji. “Pripremit ćemo vam autentična jela iz željeznog doba, a stručnjaci iz muzeja održat će edukacije za sve zainteresirane”, kazuju iz Natrurala.

Monika Šajatović predstavit će kuhinju iz 16. stoljeća i zanimljivosti o Krabatu Janku Šajatoviću, održat će se nastupi trbušnih plesačica, mačevanje Vranskih viteza te nastup plesnoe skupine Kontea.


“Ugostit ćemo prijatelje iz Mađarske koji će kuhati svoja tradicionalna jela, a OPG-ovi s područja Žumberka ponudit će svoje proizvode na degustaciju i prodaju. Stručnjaci iz JU PP Žumberak-Samoborsko gorje vodit će vas Stazom Kneževa i educirati o bilju i povijesti kraja”, kazuju organizatori o ovojmanifestaciji koja u subotu počinje u 10 sati.


Komentari