Predstava ‘Dar’ progovara o temi o kojoj se mnogi ne usude: Svatko je treba pogledati, a pogotovo tinejdžeri

Glazbeno-dramski recital Dar (Foto: Freeda Nera Immortele)

Ususret obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Udruga Životna linija, Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje, Umjetnička organizacija SOBA2, UO TeatruM, NS Dubrava, uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija, organizirali su u utorak 8. listopada 2024.  u dvorani Narodnog sveučilišta Dubrava predstavu ‘Dar’ i okrugli stol o mentalnom zdravlju, kojima smo prisustvovali, a izvedba nas je apsolutno oduševila.

Riječ je o dvosegmentnom umjetničkom programu za polaznike osnovnih i srednjih škola (12-18 godina) koji čine dramsko – glazbeni recital ‘Dar’ i interaktivno-edukativni okrugli stol s umjetnicom Freeda Nerom Immortelle (Nera Stipičević), moderatoricom i pedagozima škole na temu autentičnosti, samoće, usamljenosti, tjeskobe, art terapije, kreativnosti, pronalaska svojih talenata, životnog puta i zadovoljstva u svakodnevnici.

Međutim, iako je program namijenjen prvenstveno tinejdžerima, uvjerili smo se kako se zapravo radi o performansu koji moraju pogledati baš svi jer zaista gravitira dobnim skupinama od sedam pa do 77 godina.

Glazbeno-dramski recital Dar (Foto: Freeda Nera Immortele)

Autobiografska priča životnog puta

Glavnu ulogu ima glumica i pjevačica Nera Stipičević, umjetničkog imena Freeda Nera Immortele, koja je u predstavi pred publikom ogolila dušu i opisala putanju svoje karijere i profesionalnog traženja za identitetom.

Naime, Neru je javnost prvo upoznala u showu Story Supernova Music Talents, nakon kojeg je snimila nekoliko pjesama, uključujući i veliki hit Centar svita. Međutim, priznala je da se dugo ‘sramila’ te pjesme jer je osjećala kao da osoba koja ju pjeva nije zapravo ona i da to nije njen poziv. Nakon toga je upisala glumačku akademiju, a neko vrijeme je čak provela i u Francuskoj te se potpuno povukla iz svijeta javnosti i posvetila djelovanju u području umjetnosti, kombinirajući glazbu i glumu.


Glazbeno-dramski recital Dar (Foto: Freeda Nera Immortele)

Autobiografskom pričom vlastitog životnog puta i interaktivnom komunikacijom na temu kreativnosti, art terapije, usamljenosti i neshvaćenosti, predstava ‘Dar’ trenutno je jedini umjetnički kazališni program u Zagrebu koji kroz dva školska sata uspijeva potaknuti adolescente da samovoljno svoju pažnju sa mobilnih aparata prebace na ono što se trenutno događa pred njima i oko njih, tako da ukoliko u kući imate tinejdžera, svakako preporučujemo da ga potaknete da prisustvuje ovom programu, no nećete požaliti niti ako vi odete s njim. To će sigurno biti iskustvo, odnosno izvedba koju ćete pamtiti.

Pogledali smo ‘Ubojstvo u Orient Expressu’ i oduševili se: Nova predstava u Kerempuhu ispunila je sva očekivanja


Komentari