Večer koju ne smijete propustiti: Donosimo vam program ovogodišnje Noći muzeja

Noć muzeja 2024. (Foto: Press)

Ove godine po 19. se put održava sad već kultna manifestacija Noć muzeja. Ovogodišnja Noć muzeja, koja će se održati u petak 26. siječnja 2024. godine, koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici, a tema iste je ‘Muzeji i nova publika’.

Mi vam u nastavku donosimo program zagrebačkih muzeja te onih ih okolice pripremljen za 26. siječnja.

Etnografski muzej Zagreb

U ovogodišnju Noć muzeja uvest će plesači Škole suvremenog plesa Ane Maletić koji će kao žive skulpture biti u interakciji muzejskog prostora i publike. Za najmlađe je pripremljeno nekoliko radionica kao što je obiteljska potraga na izložbi Intimni prostori svakodnevice dok će oni stariji moći uživati u koncertu Pivaj draga, nedaj srcu jada u izvedbi Ansambla tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu. Cijeli program možete pogledati ovdje.

Program Etnografskog muzeja za Noć muzeja 2024. godine (Foto: Press)

Muzej suvremene umjetnosti

U Noći muzeja radno vrijeme MSU je od 18 do 01 sat iza ponoći dok je radno vrijeme Zbirke Richter od 18 do 00 sati. Za svoje posjetitelje MSU je pripremio bogat program koji, između ostalog, uključuje iskustvenu radionicu Drugačiji i jednaki / MSU na dodir, radionicu Kako čuvati i zaštiti građu na papiru, likovnu radionicu Zašto sam bitan? / Why do I matter? te nekoliko izložbi o kojima više detalja možete saznati ovdje

Tehnički muzej Nikola Tesla

Tehnički muzej Nikola Tesla i 2024. godine sudjelovati će na manifestaciji Noć muzeja. Radno vrijeme u Noći muzeja bit će od 18 do 24 sata, a ulaz je besplatan na sve ponuđene sadržaje. Posjetitelji će tako moći razgledati stalni postav Muzeja u prizemlju, a na svakih sat vremena održavati će se i predavanja u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle te Planetariju.

Sve je spremno za novi Festival tolerancije, pogledajte što vas očekuje na čak dvije lokacije


Galerija Romskog edukacijsko-kulturnog centra

Doprinos Roma svjetskoj glazbi naziv je izložbe koju je Savez Roma u Republici Hrvatskoj ‘KALI SARA’ pripremio za ovogodišnju Noć muzeja u galeriji Romskog edukacijsko-kulturnog centra. Pronalazak značajne količine informacija tijekom pripreme Biografija istaknutih Roma, nadolazećeg izdanja Saveza, nagnao je autore na postavljanje izložbe ove tematike, a kako je glazba integralni dio romske kulturne baštine, posjetitelji će od 19:30 moći uživati u koncertu Kočanog orkestra, poznatog romskog trubačkog benda.

Izložba ‘Marijan Detoni: Od skice do matrice’ (Foto: Press/MSU)

Muzej za umjetnost i obrt

U sklopu ovogodišnje Noći muzeja, Muzej za umjetnost i obrt odlučio je izložbu ‘Marijan
Detoni: Od skice do matrice’ otvoriti 26. siječnja upravo u njegovom rodnom gradu u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci. Izložba, koja je bila premijerno otvorena sve do 12. siječnja ove godine u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar prikazuje raspon Detonijeva grafičkog stvaralaštva koji je na medij grafike nevjerojatnom tehnikom prenosio i dočarao atmosferu svakodnevice ljudi u jeku ekonomske krize kroz prizore, otpuštenih, gladnih i nezaposlenih, kao i prikaze putovanja i stradanja.

Brojna poznata lica okupila se u zagrebačkom kazalištu: Razlog je zanimljiv

Dvor Trakošćan

U 18:00 sati će se održati otvorenje izložbe Viktora Šipeka nakon čega će studenti trube Music Art Educationa zajedno sa studentima Umjetničke akademije iz Graza održati koncert trube. U 20 sati održati će se audiovizualni performans ‘Suđenice’ u izvedbi ‘Vuka’ i ‘Ptice’, odnosno Domagoja Vukovića i Ane Salopek.

Spajajući književnost, glazbu i likovnost autori ulaze u mitološki i arhetipski svijet narodnih priča živeći, popularizirajući i njegujući nematerijalnu kulturnu baštinu. Nakon toga održati će se i drugi dio koncerta trube , a tijekom cijele će večeri Rotary Club Trakošćan održavati i svoju humanitarnu akciju ‘Zalogaj nade‘.

Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu

Muzej hrvatskog vatrogastva u 2024. godini slavi 10. obljetnicu otvaranja obnovljenog postava, a glavno događanje će biti otvaranje izložbe kojom će se predstaviti njegov dosadašnji rad: izložbe, radionice, predavanja i druga događanja koja je do sada posjetilo preko 20.000 građana.

Uz novu izložbu posjetitelji će moći pogledati i stalni postav muzeja koji ih vodi na put razvoja hrvatskog vatrogastva, a ljubitelji modernog vatrogastva moći će razgledati opremu Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Najmlađe posjetitelje očekuje likovna radionica na temu vatrogastva te prigodni pokloni.

Arheološki muzej

U Noći muzeja 2024. u petak, 26. siječnja, od 18 do 1 sat, Arheološki muzej u Zagrebu, za publiku je pripremio program sa stvarnim i virtualnim sadržajima. Dvije izložbe i radionice za sve uzraste na prvom katu Arheološkog muzeja, jedna izložba u Galeriji AMZ (Pavla Hatza 6), popusti u Suvenirnici i webshopu Muzeja i virtualni sadržaji na mrežnim stranicama muzeja www.amz.hr.

U Noći muzeja od 18 do 1 sat u Arheološkom muzeju u Zagrebu na 1. katu razgledajte dvije izložbe i sudjelujte na radionicama uz izložbe za sve uzraste.

U Galeriji AMZ, Pavla Hatza 6, od 18 do 1 sat razgledajte izložbu Altamira – Remek djelo prve umjetnosti. Altamira je diluvijalna špilja otkrivena 1868. godine kraj mjesta Santillana del Mar, 30 km zapadno od Santandera, u Kantabrijskome gorju u sjevernoj Španjolskoj, a diljem svijeta je poznata po slikarijama i gravurama otkrivenima 1879. godine. Među mnogobrojnim slikarijama na stijenama i svodovima špilje ističu se životinjski likovi (bizoni, košute, sobovi, veprovi) prikazani pojedinačno i u skupinama, u mirovanju i u pokretu, s izvanredno naglašenim pojedinostima anatomije i pokreta te ljudske ruke. Altamira je od 1985. godine na UNESCO-ovu popisu Svjetske kulturne baštine.

U povodu Noći muzeja 2024. u petak od 18 do 1 sat popust 30% na publikacije u nakladi AMZ-a i na suvenire vlastite proizvodnje.

 

 


Komentari