Upoznajte krvavu umjetnost Dmitryja Morozova: until I die

Foto: Pogon Jedinstvo

Novo događanje u Galeriji Močvara donosi zvučnu instalaciju “until I die” koju pokreće struja generirana iz krvi ruskog umjetnika Dmitrija Morozova aka ::vtol::.

Za prvo predstavljanje instalacije krv je prikupljana tijekom 18 mjeseci u ukupnoj količini od 4.5 litara, koje su zatim razrijeđene na 7 litara koliko je bilo potrebno za instalaciju. Tijekom performansa i prije otvorenja izložbe iz ruke umjetnika vadio se zadnji dio krvi potreban za rad instalacije. U zagrebačkom izdanju, kao i ostalim koji su uslijedili nakon premijere, umjesto prave umjetnikove krvi koristi se umjetna.

Struja iz krvi dobiva se putem specijalnih baterija i napaja mali sintesajzer koji stvara zvučnu kompoziciju u sklopu instalacije. Krv kao najvažnija tjelesna tekućina puna simboličkih značenja pokreće vizualno impresivnu mašinu inspiriranu grafikama iz 19. st. koje prikazuju eksperimente s baterijama i elektricitetom. Morozov navodi da je u ovom radu motiviran željom za stvaranjem tehnobiološkog hibrida koji je produžetak umjetnikovog tijela i koji koristi njegovu vlastitu životnu snagu za stvaranje elektronskog zvuka.

Dmitry Morozov (aka ::vtol::) je transdisciplinarni umjetnik i istraživač fokusiran na suvremene umjetničke medije uključujući zvuk, robotiku i instalacije. Radove je izlagao u muzejima i galerijama diljem svijeta: Muzej moderne umjetnosti (Moskva), Electromuseum, ZKM (Karlsruhe), Nacionalnom muzeju likovnih umjetnosti Tajvana (Taichung), na 4. MBCA bijenalu (Moskva), SIGGRAPH-u 2016 (Anaheim) te događanjima poput festivala Mirage (Lyon), Ars Electronica (Linz), Future Everything (Manchester) i CTM (Berlin). Dobitnik je nagrade Sergei Kuryokhin (Rusija, 2013.), priznanja Prix Cube (France, 2014), posebnog priznanja na VIDA-i 16.0 (Španjolska, 2014.) te nagrade Prix Ars Electronica (Austrija, 2015., 2017.).

Otvaranje izložbe je 23. listopada u 20 sati u Pogonu Jedinstvo s početkom u 20 sati.
Izložba traje od 24. do 26. listopada, svaki dan od 17 do 20 sati.



Komentari