U park u Martićevoj vraća se omiljeni festival: Mnogi Zagrepčani zbog njega jedva čekaju lipanj

Booksa u parku (Foto: Booksa)

Booksa u parku, ljetna oaza u Martićevoj, mali nezavisni kult(ur)ni festival, i ove godine oržat će se u lipnju na radost mnogih Zagrepčana.

“Kao i dosad, i ovom Booksom u parku želimo istaknuti važnost dostupnosti javnih prostora kao vitalnih dijelova gradskog tkiva, za programe koji dolaze iz lokalnih zajednica, umjetničkih kolektiva i nezavisnih kulturnih organizacija.

Zanimljivi književni razgovori, najbolja autorska glazba, nagrađivani filmovi, aktivističke predstave, radionice za djecu i brojni žanrovski različiti sadržaji suvremene nezavisne kulture bit će pravo osvježenje (nadamo se ne i superćelijsko!) lipanjskih dana od 4. do 23. lipnja.

Ako dodamo k tome da će Booksa na Booksi u parku i neformalno (pro)slaviti 20. rođendan, znate da vas čeka odličan program. Nema pozivnica, svi su pozvani!

Booksa u parku (Foto: Booksa)

Bogat program

Booksu u parku otvaramo u velikom stilu: Uredom za zametnute osjećaje Lucije Klarić – ako bi vam dobro došlo prijateljsko slušanje, mali savjet ili podrškovita riječ, sigurni smo da će vas Lucija suosjećajno saslušati i ponuditi savjet, a vrlo vjerojatno i zagrljaj. Zagrljaji su najbolji način za započeti sve! Čeka nas i bogat književni program: od Književnih perspektiva, Eks/poniranja, putopisa Sanje Baković po pjesničkoj Kolumbiji, razgovora s Magdalenom Blažević, dobitnicom prošlogodišnje te polufinalisticom ovogodišnje nagrade tportala za roman godine. A to je samo djelić!

Booksa u parku (Foto: Booksa)

Na Škrabici za Antu, koncertu autorske glazbe, zasvirat će nam Nina Romić, jedna od naših ponajboljih kantautorica. Ninin glas osvaja i obuzima emocijom, a njeni koncerti popraćeni vrhunskim glazbenicima putovanje su u središte vlastitog identiteta koje i ove godine jedva čekamo! Raspričavat ćemo se s gostom iznenađenja, s prevoditeljicama razgovarati o reprezentaciji hrvatske književnosti na europskoj sceni. Naše (naj)mlađe posjetiteljice i posjetitelje zabavit će i educirati radionica ilustriranja Ane Kuzmanić te radionica strip fanzina Ene Jurov. Naša će publika imati priliku pogledati i višestruko nagrađivane filmove nezavisne produkcije, genijalnih autorica Ane Hušman i Tee VidovićCentar za kazalište potlačenih POKAZ izvest će interaktivnu predstavu o preprekama i segregaciji s kojima se susreću romska djeca u obrazovnom sustavu, a osmislili su je i izvode je mladi aktivisti/kinje iz romske zajednice.


Booksa u parku (Foto: Booksa)

Osim toga, i ove godine organiziramo Sajam malih izdavača, koji traje od 13. do 15. lipnja, a sudjeluju naši sjajni mali izdavači velikih knjiga: DAF, Durieux, Edicije Božićević, Meandar Media, OceanMore, Sandorf, Petrine knjige, a i Booksa im se pridružuje knjigama iz zajedničkog izdavačkog poduhvata s Multimedijalnim institutom!

A sve to tek je dio ovogodišnjeg programa! Detaljan raspored objavit ćemo uskoro, a vi si svakako rezervirajte tri tjedna u lipnju: otkrijte novu knjigu, poslušajte zanimljive razgovore i čitanja, družite se s nama da zajedno proslavimo Booksinih 20! Najbolji smo kad smo zajedno!”, poručili su organizatori.

Detaljan program stiže uskoro i bit će dostupan na ovom linku!

Biciklistički spektakl u Samoboru: 31. XCO Samobor 2024.


Komentari