Tehnički muzej Nikola Tesla spreman je za prvi dan ljeta, poziva Zagrepčane na predavanja

Planetarij Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" (Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla)

Tehnički muzej “Nikola Tesla” u Zagrebu u četvrtak, 20. lipnja, povodom dolaska ljeta, organizira dva predavanja na temu tog godišnjeg doba i zvijezda. Tako će prvo predavanje početi u 18:30 sati u Planetariju Tehničkog muzeja, i to na temu “Zvijezde i ljeto”, a predavač će biti Ante Radonić.

“U zadnjim trenucima ovog proljeća pod umjetnim nebom kupole planetarija upoznat ćemo se s našim nebom. Upoznat ćemo se sa poznatim zvijezdama i zviježđima koja ćemo gledati tijekom ljeta. Zorno ćemo prikazati njihove položaje u razno doba noći, od večeri do zore.

Posebno ćemo objasniti kako svatko može u tijeku baš te noći lako pronaći najsjajniju zvijezdu u zviježđu Škorpiona – crveni superdiv Antares. Prikazat ćemo i prividna gibanja zvijezda u tijeku noći”, kažu iz Tehničkog muzeja o ovom predavanju.

@zagrebinfo Mislite li da je sve zapisano u zvijezdama? 💫 #zagrebinfo #horoskop #anketa #voxpopuli #streetinterview #horoscope #stars #astrologija #astrology #zagreb #tiktok #viraltiktok #fy #fyp ♬ original sound – zagreb.info

Prva ljetna noć

Drugo predavanje počet će u Planetariju u 20 sati na temu “Prva ljetna noć”, a održat će ga Zvonimir Drvar, voditelj planetarija. “Prvi dan ljeta poznat je kao ljetni suncostaj ili solsticij. Označava dan u godini kad se Sunce nađe u svojoj najsjevernijoj točki na nebu i kada dan u našim krajevima traje najdulje.

Taj događaj je još u prapovijesti bio od izuzetne važnosti što govori o stupnju razvoja davnih civilizacija i njihovom poznavanju nebeskih kretanja. Posjetitelji planetarija upoznat će se s izgledom zvjezdanog neba prvih ljetnih noći.


U kupoli planetarija potražit ćemo najpoznatija zviježđa ljetnog neba poput Vage, Škorpiona, Strijelca, Zmijonosca, Herkula i Djevice.

Hrvatski astronom o fenomenu koji će pogoditi Zemlju: ‘Bit će problema u telekomunikaciji’

Ulaznica 4 eura

Potražit ćemo i neke poznate i sjajne zvijezde poput Vege, Altaira i Deneba koje tvore tzv. „ljetni trokut“ te planete vidljive na nebu ovog ljeta.

Ljeto je doba godine kad smo najviše na otvorenom i pod vedrim zvjezdanim nebom te je stoga ovo predavanje prilika posjetiteljima kako naučiti prepoznavati zvijezde na ljetnom nebu”, kažu iz muzeja o ovom predavanju.

Inače, astronomski početak ljeta je u četvrtak, 20. lipnja u 22.50 sati po našem vremenu.
Ulaznice po cijeni od 4 eura (za svako predavanje posebno) mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme i prije početka predavanja.


Komentari