Lvmen se vraćaju u Močvaru

Foto: YouTube

U Močvaru se vraćaju post metal / post hardcore Česi Lvmen!

Početkom devedesetih, Neurosis su sa svojim zahtjevnim, katarzičnim zvukom postali važan izvor nadahnuća za mlade koji su nakon političkih promjena u Europi tražili novi smjer. Naravno, Neurosis su utjecali i na bendove u Češkoj, a jedan od tih bendova, kolektiv Lvmen se vrlo brzo istaknuo. Prva dva albuma su 1998. i 2000. objavili za Day After Records, a ta dva albuma su ubrzo postala obvezni dio svake poštene glazbene zbirke.

Koncerti su im bili legendarni i bez pretjerivanja možemo reći da su, barem u Europi, jednako inspirirali mlade glazbenika kao i njihovi američki idoli. Početkom 2000. Lvmen su utihnuli, no 2006. su ponovno oživjeli! Tada su objavili treći album, “Mondo”, a dvije nakon njega i izvrsni “Heron”. Iako je ovo djelovalo kao novi početak, život je imao drukčije planove za Lvmen – mnoge nelijepe stvari su ih prisilile da opet utihnu. Kao da nevolja nije bilo dosta, 2017. su tragično ostali bez još jednog člana, i to netom prije objave prvog albuma nakon 9 godina, “Mitgefangen Mitgehangen”.

Kao i sve ostale albume, ovaj je također objavio Day After Records i ponovno dokazuje da, unatoč tragedijama koje prate bend, Lvmen nisu nimalo izgubili na snazi. Njihovi su koncerti zaista legendarni – zvuk, koji često opisuju kao miks Neurosisa, Swansa i Slinta dodatno pojačava grubi “orkestralni” instrumentarij. Trenutno nastupaju s dva bubnjara i drže se karakterističnih vizualizacija u pozadini. Lvmen su i dalje nevjerojatno iskustvo za sva osjetila i jedan od najvažnijih srednjoeuropskih bendova.

Iz najave koncerta u Močvari 2009. godine:
…”Bitno je napomenuti da su se današnji velikani doom/sludge/postmetal zvuka Isis, Pelican i Cult Of Luna u to vrijeme tek formirali i bili kilometrima od njihovog današnjeg zvuka, dok Lvmen su već imali svoj kultni odavno rasprodani “Lvmen 12” i prošli Europu par puta.”…

Kao lokalni support 2006. godine nastupili su sludge doom metalci Chang Ffos i noise rockeri Sizif. 2008. support su bili Analena, 2009. godine crust tamburaši True a ovog puta svirat će češki bend Tomáš Palucha uz lokalne post metal rockere Emphasis.


Početak koncerta je u 20 sati, dok je cijena ulaznice 40 kuna.


Komentari