Dan otvorenih vrata u Dumovcu: Bogat program povodom dana životinja

Pas u Dumovcu (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

U petak obilježavamo svjetski dan životinja. Zanimljivo je da taj dan pada na Gozbu svetog Franje Asiškog, koji je svetac zaštitnik okoliša i životinja. Obilježavanje ovog dana dobilo je popularnosti nakon velike konvencije ekologa 1931. godine kad je po prvi put istaknuta teška situacija ugroženih vrsta.

Povodom toga donosimo nekoliko tekstova o zagrebačkim udrugama i institucijama koje vode brigu o zaštiti životinja. U sklopu proslave tog dana u subotu 5. listopada u Dumovcu će se održati Dan otvorenih vrata novog Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, dok će na Europskom trgu biti predstavljeno Sklonište za nezbrinute životinje i udruge za zaštitu životinja te će se održavati edukacija o udomljavanju kućnih ljubimaca.

Oporavilište će biti otvoreno od 10 do 14 sati, a posjetitelji će moći sudjelovati u vođenim obilascima svakog punog sata. Objekt se prostire na 1300 četvornih metara i pruža smještaj za pse i divlje životinje, kao i prostor za rad veterinarske službe. Osim toga, projekt je financiran s više od tri milijuna eura, uz potporu Grada Zagreba, nacionalnih sredstava i fondova Europske unije.

Oporavilište Dumovec (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Važnost udomljavanja

Na Europskom trgu će od 10 do 18 sati djelatnici Skloništa iz Dumovca i volonteri udruga informirati građane o važnosti odgovornog odnosa prema životinjama, s posebnim naglaskom na udomljavanje. Djeca će moći učiti o skrbi za kućne ljubimce, dok će psi spremni za udomljavanje biti prepoznatljivi po maramama s oznakama Skloništa.

Trener pasa otkrio greške koje rade vlasnici: ‘Ako nije tako, mi tu ne možemo puno napraviti’


Program će uključivati koncert Kikića i Genijalaca u 13 sati, namijenjen obiteljima, dok će Prijatelji životinja pozivati građane u “vege kutak” na biljnu hranu i piće. Organizatori događaja su Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje te Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba.


Komentari