Zagrepčanke 50 godina povezuje recept za štrukle: ‘Jednom smo zbog njega zapalile kuhinju’

Zagrepčani savjetovali da kuša štrukle (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Dvije prijateljice Ana i Marija njeguju svoje prijateljstvo već 50 godina, dijele sve, od svojih životnih priča do recepata. Jedan od najdražih recepata koji dijele dvije prijateljice su štrukle. Marija uvijek donese svježi sir i vrhnje koje kupi na Dolcu kod kumica, a Ana je ta koja je radila tijesto. Kako nam je ispričala Ana, Marija bi došla s košaricom i dijelom sastojaka te pitanjem, hoćemo li kao nekada napraviti štrukle?

“Uvijek se sjetim kako smo ih pravile s našim mamama. Izvadile bih sve sastojke, pripremila stol, posule ga brašnom i krenule mijesiti tijesto. Sjećam se naših prvih pokušaja, tada smo uspjele i zapaliti kuhinju”, kaže nam Ana.

Zajedno bi zamijesile tijesto, razvlačile ga pažljivo, kao što su ih njihove majke učile, s puno ljubavlju i strpljenja, inače kako kaže Ana tijesto uvijek puca ako nema tajnih sastojaka. „Naše je prijateljstvo kao ovaj recept – jednostavno, ali puno ljubavi i pažnje“, opisala je Ana.

Ako imate i vi priču pošaljite nam na mail [email protected].

 

Čarobni okusi zagrebačke prošlosti: Mamina pita s jabukama koju svi obožavaju


Recept za štrukle:

Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 jaje
1 žličica soli
250 ml mlake vode
2 žlice ulja

Sastojci za nadjev:
500 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
200 ml kiselog vrhnja
Sol po ukusu

Trznica Dolac (foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, sol, jaje, ulje i vodu te zamijesite glatko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, premažite uljem i ostavite da odmori 30 minuta. Za nadjev, pomiješajte sir, jaja, kiselo vrhnje i sol.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini što tanje možete. Nadjev rasporedite po tijestu i zarolajte. Narežite nafilano tijesto na komade dužine oko 10 cm i složite ih na lim za pečenje. Prelijte štrukle kiselim vrhnjem i pecite na 200°C oko 30 minuta dok ne postanu zlatno-smeđi.

 


Komentari