Znanstvenici upozoravaju na odjeću koja sadrži ove spojeve: ‘Izgleda da kroz kožu ulaze u krvotok’

Neka izdržljiva odjeća sadržava "vječne kemikalije" (Foto: Pixababy)

Dok su mnogi svjesni mikroba koji su uvijek prisutni svugdje oko nas, malo je onih koji su svjesni kemikalija koje su sve prisutnije u našoj okolini, a možemo ih naći u hrani koju jedemo i odjeći koju nosimo.

Među tim tvarima su i takozvane “vječne kemikalije“, a riječ je o različitim spojevima bogatim fluorom. Novija zdravstvena istraživanja upućuju na to da te tvari mogu kroz kožu ući u naš organizam.

Još od 1950.-ih ove tvari praktički su sveprisutne u industrijski proizvedenim predmetima, upravo zbog neraskidivih veza atoma ugljika i fluora koje im daju izdržljivost. Ove tvari se izrazito teško razgrađuju pa se tako gomilaju u okolišu.

Najveća prednost ovih kemikalija predstavlja rizik za okoliš (Foto: YouTube screenshot)

Velik broj spojeva ušao je pod kožu

Kemičari sa Sveučilišta u Birminghamu otkrili su da ove tvari mogu proći kroz vanjski sloj kože te potencijalno čak ući u naš krvotok. Tim britanskih znanstvenika predstavio je svoja zabrinjavajuća otkrića u časopisu Environment International.

Proučavali su 17 različitih spojeva, one koji često dolaze u kontakt s kožom. Nakon što su spojevi 36 sati bili izloženi uzorku kože 11 od 17 spojeva prošlo je kroz zaštitni sloj uzoraka. Svaki od spojeva koji su prošli kroz kožu dospio je u tekućinu koja je u eksperimentu simulirala krvotok.

Znanstvenica Miriam Diamond sa Sveučilišta u Torontu napomenula je da istraživanje ne potvrđuje da vječne kemikalije doista ulaze u naš krvotok. Koža je deblja na nekim mjestima te pruža veću zaštitu od sloja korištenog u istraživanju, a također ljudi su u vremenski ograničenom kontaktu s kemikalijama te također s manjom količinom tvari nego što je korištena u eksperimentu, kako su naveli i sami istraživači.


Otkriće iznenadilo znanstvenike: U ljudima pronašli nepoznate tvari, neke od njih opasne

U ljudima pronađene zabranjene kemikalije

“Nosimo odjeću satima svakog dana. Trebali bismo pripaziti da ne nosimo odjeću koja sadrži vječne kemikalije”, napomenula je jedna od znanstvenica uključena u istraživanje.

Nedavno je provedeno istraživanje koje je u ljudskom tijelu otkrilo prisutan velik broj “vječnih kemikalija” koje su ondje vjerojatno dospjele putem hrane. U ljudskim tijelima otkriveno je više od 3.600 kemikalija koje se koriste u ambalaži za hranu ili u pripremi hrane, od kojih su neke opasne za zdravlje, dok se o drugima zna vrlo malo.

Oko 100 tih kemikalija smatra se “visokorizičnima” za ljudsko zdravlje, navela je glavna autorica studije Birgit Geueke iz Zaklade Food Packaging Forum, nevladine organizacije sa sjedištem u Zürichu. Neke od tih kemikalija relativno su dobro proučene i već su otkrivene u ljudskim tijelima, poput PFAS-a i bisfenola A – obje su kemikalije već zabranjene, tako da bi građani trebali paziti što jedu i nose.


Komentari