Svima ide na živce: Novo pravilo s plastičnim bocama postalo obavezno

Flaširana voda (Foto: Pexels)

Nerijetko direktive koje dolaze iz Europske komisije nisu po volji građana iako bi, prema tvrdnjama iz Brisela, trebale imati dobru namjeru. Jedna od takvih koje je naživcirala mnoge je propis da čepovi na plastičnim bocama trebaju biti neodvojivi od boce.

Ta je direktiva od ovog srpnja postala obvezna piše DW. Do srpnja ove godine sve države Europske unije morale su ukinuti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih onim neodvojivim, a to je dio EU direktive objavljene 2018. godine koja ima za cilj smanjiti količinu plastike to jest plastičnog otpada.

Do sada su proizvođači tu direktivu provodili u praksi dobrovoljno, ali od srpnja je obvezno.

Šume imaju nemjerljiv utjecaj na ljude, stručnjak savjetuje: ‘Moramo svi zajedno biti puno odgovorniji’

Ima li to smisla?

Sve plastične boce za jednokratnu upotrebu (volumena do tri litre) moraju imati čep koji je povezan s bocom i nerazdvojan od nje. Bez obzira radi li se o vodi, Coca Coli, limunadi ili mlijeku. To je dio paketa mjera koji je Europska unija usvojila već 2019. Cilj je smanjenje količine plastičnog otpada.


Prema rezultatima jedne studije čiju izradu je naručilo Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korištenja čepova koji su pričvršćeni na boce čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu. Osim toga prelazak na nove procese u proizvodnom lancu znatno poskupljuje taj proces, posebice za srednje velika poduzeća.

Flaširana voda (Foto: Pexels)

Iako neki proizvođači poput Coca Cole na čepovima imaju poruku „Ne skidaj me“, ti novi čepovi („tethered caps“) na društvenim mrežama izazivaju puno bijesa potrošača. Žale se i udruženja potrošača.

Mnogi se slažu oko toga da ti pričvršćeni čepovi smetaju prilikom konzumiranja pića.


Komentari