Sve je počelo s tri lisice i dvije sove: Sad se sklapaju međunarodni ugovori

Gibon Kent (Foto: Nera Simic / CROPIX)

U petak obilježavamo svjetski dan životinja. Zanimljivo je da taj dan pada na Gozbu svetog Franje Asiškog, koji je svetac zaštitnik okoliša i životinja. Obilježavanje ovog dana dobilo je popularnosti nakon velike konvencije ekologa 1931. godine kad je po prvi put istaknuta teška situacija ugroženih vrsta.

Povodom toga donosimo nekoliko tekstova o zagrebačkim udrugama i institucijama koje vode brigu o zaštiti životinja. Među najistaknutijima svakako je Zoološki vrt grada Zagreba. Dok neki smatraju da bi životinje trebale biti slobodne u prirodi, drugi ističu važnost koju zoološki vrtovi imaju u očuvanju ugroženih vrsta i edukaciji o njima.

Zoološki vrt grada Zagreba, smješten u južnom dijelu parka Maksimir, jedan je od tri zoološka vrta u Hrvatskoj, prostire se na 7 hektara i dom je 275 vrsta životinja s 2225 jedinki s različitih kontinenata.

Medvjed u zoološkom (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Ideja se pojavila 1905.

U njemu su zastupljeni sisavci, ptice, gmazovi, ribe, vodozemci i beskralježnjaci. ZOO ima brojne vanjske nastambe, tematske tropske kuće i paviljone. Od 1990. godine započela je obnova vrta, a mnoge nastambe su modernizirane ili izgrađene iznova. Zagrebački ZOO član je nekoliko međunarodnih udruženja.

Ideja o osnivanju zagrebačkog zoološkog vrta pojavila se 1905. godine, a pokrenuli su je dr. Ivo Malin, prof. dr. August Langhoffer i dr. Ervin Rössler. Vrt je službeno osnovao Mijo pl. Filipović 27. lipnja 1925., čime je on postao najstariji zoološki vrt u jugoistočnoj Europi.

Na dan otvorenja u njemu su bile samo tri lisice i dvije sove, a prvu ulaznicu posjetitelji su plaćali jedan dinar. Godine 1972. vrt je dobio tropsku kuću i nilskog krokodila, svog najstarijeg stanovnika.


Lav i lavica (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Kako se ZOO razvijao

Obnova i modernizacija vrta započela je 1990. godine, s proširenjem nastambi i premještanjem životinja kojima nije mogao biti osiguran adekvatan prostor. Vrt također organizira brojne edukativne programe i događanja.

U 2014. godini izgrađena je nova, velika nastamba za lavove, a 2016. nabavljen je prvi komodski varan. U 2017. predstavljene su nastambe za afričke ptice, omogućujući posjetiteljima promatranje bez vidljivih barijera i približavanje pticama u njihovom prirodnom okruženju.

Početkom rujna radnici zoološkog poslali su tužnu obavijest. Uginuo je kralj zagrebačkog ZOO-a, lav Leo. “Nažalost, ovaj put s vama dijelimo tužnu vijest! Opraštamo se od Lea, osamnaestogodišnjeg lava koji je u Zoološkom vrtu Grada Zagreba živio posljednjih deset godina. Leo je bolovao od neoperabilnog planocelularnog karcinoma u desnoj donjoj čeljusti. Bolesti koje mu je dijagnosticirana u listopadu prošle godine i od tada je bio na svakodnevnoj terapiji”, objavili su iz Zoološkog.

Divovski mravojedi (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Mravojedica ima novog dečka

Međutim u zoološkom ima i sretnih vijesti. Divovska mravojedica Ariel nedavno je iz Češke dobila novog partnera. Mravojed star dvije i pol godine stigao je u Zagreb prošle jeseni i od tada je živio u nastambi blizu Arieline. Kao vrlo mlad, trebao je sazreti prije nego što bi se mogao spojiti sa sedam godina starijom ženkom.

Jezivo i tužno, a nitko im ništa ne može: ‘Pobit ćemo dvadeset tisuća slonova’

Dolazak mladog mravojeda iz Češke, koji još nema ime, Ariel je dočekala pozitivno. Njih dvoje su se njuškali preko mreže i postupno navikavali jedno na drugo, a s vremenom je među njima rasla privlačnost.

 


Komentari