Stiže novi broj časopisa Energreen: Cijeli tjedan upozoravamo na važnost zaštite našeg planeta

Treba saditi biljke (Foto: Pixabay)

Novi broj časopisa Energreen, posvećen Danu planeta Zemlje, od petka, 26. travnja, će biti na kioscima u sklopu tjednika 7dnevno. Časopis na stotinu stranica obrađuje teme od okolišne i energetske važnosti, a donosi i pregršt atraktivnih fotografija prirode kojima upozorava na važnost njezina očuvanja.

Godina iza nas bila je najtoplija u povijesti, a srpanj i kolovoz 2023. bili su dva najtoplija dosad zabilježena mjeseca. Ako ništa drugo, ovi bi podaci trebali biti dovoljni da skrenu pozornost javnosti na složenost teme koja se odnosi na zaštitu našeg okoliša.

U organizaciji naše grupacije Motus Media ove smo godine imali čak dvije važne konferencije koje su se bavile vrućim okolišnim temama. Jedna se bavila pitanjem otpada, a druga problemom dekarbonizacije. Sažetak obiju konferencija donosimo vam u ovom broju Energreena, a o budućima ćemo vas izvijestiti u idućim brojevima.

Važno je čuvati okoliš (Foto: Pixabay)

Važne teme

Koliko su ove teme aktualne u javnosti, moglo se vidjeti i po posjećenosti konferencija na kojima se tražilo mjesto više. Naravno, dobro je da ljude zanimaju ovakve teme, no važno je i da šira javnost počne poduzimati akcije s ciljem brige o okolišu na održiv način, pristupačan svima, ponajprije edukacijom koliko neka naša djela mogu uzrokovati patnje prirodi s kojom trebamo živjeti u miru i slozi, a ne po principu nametanja isključivo svoje volje.

U ovom broju Energreena imat ćete se priliku informirati o kompleksnim pitanjima zaštite okoliša koje nam je približio znanstvenik Nikola Biliškov, ali i doznati puno toga o suživotu čovjeka i prirode kroz pero profesora Mladena Šolića, autora brojnih knjiga koje progovaraju o okolišu.

Donosimo i dašak druženja s čuvarima prirode koji su čistili poučnu stazu Okićnica u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje i svojim rukama djelić prirode oslobodili plastičnih boca, kojekakvih metalnih dijelova i ostalog otpada koji su u prirodu bacili nesavjesni pojedinci. Kad smo kod otpada, svakako su vruća tema energane, o kojima neki misle da znaju sve, ali ima i onih koji ne znaju što je to i po kojim principima radi.


Moramo čuvati naše vode (Foto: Pixabay)

Čuvajmo planet

Donosimo vam prekrasne fotografije prirode, analiziramo principe ekoturizma, upoznajemo vas sa šumskom terapijom i njezinim blagodatima za dušu i tijelo. Posjetili smo i mnogima nepoznatu Biciklopopravljaonu u Zagrebu u kojoj možete besplatno popraviti svoj bicikl, provjerili smo kako sami možete napraviti unikatne naušnice, ali i mirisne svijeće od pčelinjeg voska koje pročišćavaju zrak u prostoriji.

Ima toga još u ovom broju časopisa što ne stane u retke ovog uvodnika, čiji je cilj pozvati vas da prelistate najnoviji broj Energreena, nešto naučite i podijelite važne informacije s ljudima oko sebe. Jer svi imamo samo jedan cilj – očuvati ovaj naš jedini dom, planet Zemlju.


Komentari