Prizori s Kornata prestrašili biologe: ‘Šokantno i zabrinjavajuće, brzo smo napustili to mjesto’

Foto: morski.hr

Morska biologinja s Kornata kod Vrgada je zatekla prizor koji ju je zaprepastio, a koji je ugledala dok je plovila.

Naime, kako se čini, svjedočila je ozbiljnom ekološkom incidentu koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za morski život.

“Dok smo plovili u gajeti iz Murtera prema Žutu, otkrili smo ogromno područje prekriveno mrtvom ribom, a samo se s teškoćom moglo utvrditi o kojim se vrstama radi. Površina mora bila je prekrivena sluzavim ostacima, a neugodan miris nas je natjerao da brzo napustimo to mjesto”, ispričala je za morski.hr

Foto: morski.hr

‘Šokantni i zabrinjavajući prizor’

“Bio je to šokantni i zabrinjavajući prizor, ne samo za mene, nego i za moja dva prijatelja iz Norveške”, rekla je pa pojasnila što se dogodilo.

Rekla je da je “degradacija morskog ekosustava koja je najvjerojatnije dobrim dijelom, a među ostalim faktorima, uzrokovana uzgojem ribe koje nije održivo, primjereno ni izvedeno na adekvatan način.”

“Nisam protiv akvakulture, ali važno je da se provodi na održiv način. Ne smije biti poput ‘divljeg zapada’, već zahtijeva temeljita istraživanja kako bi se utvrdilo koliko neki akvatorij može podnijeti kaveza bez ugrožavanja ekosustava. Ova uvala nekada je bila izvrsna za ronjenje, no od kada su kavezi tu, stanje se samo pogoršava. Mogu vam provjereno potvrditi da je ova uvala kod Vrgade bila krasna za roniti sve je bilo šareno i puno života, no od kad su kavezi tamo svake godine je sve gore i gore”, zaključila je.


Znanstvenici upozoravaju na odjeću koja sadrži ove spojeve: ‘Izgleda da kroz kožu ulaze u krvotok’

‘Često se hrani kavez, a ne riba’

Profesor morske biologije na PMF-u, Petar Kružić, potvrdio je da neodgovarajući uzgoj ribe negativno utječe na morski život.

“Takve situacije mogu se dogoditi kada se prekomjerno hrani riba u kavezima, ali na temelju fotografija, čini se da bi smrtnost mogla nastati unutar samih kaveza. Često se ne pridržavamo ekoloških standarda u uzgoju, a to je industrija koja zahtijeva pažnju.

Naša zemlja često ne provodi inspekcijske kontrole osim ako ne dobiju dojavu o nepravilnostima. Sve ovo negativno utječe na more,” rekao je.

S njim se složio i Ivan Katavić sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji je ustvrdio da se kod nas često “hrani kavez a ne riba.”


Komentari