Ivanova obitelj brine o kravama na jedinstven način: Čuvaju ih dronovima, uskoro dobivaju i klimu

Ispaša krava (Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX)

Sve se manji broj mladih bavi poljoprivredom, međutim i dalje ima zaljubljenika u taj vrijedan i važan posao. Jedan primjer mlade obitelji koji žive na selu i bave se stočarstvom su bračni par Sarić iz Promina u Dalmatinskoj zagori, prenosi Agroklub.

Ivana i Ivan drže OPG koji se bavi ekstenzivnim stočarstvom i proizvodnjom sira. Za razliku od intenzivnog stočarstva, kod kojeg se krave drže u zbijenim štalama i nemaju slobodu kretanja, u ekstenzivnom obliku žive na prirodan način i mogu se slobodno kretati pašnjacima.

Zanimljivo je da su i Ivan i Ivana visokoobrazovani, on informatičar, a ona agronomistica, a s njima na farmi radi i Ivanin brat Marko Petrović, koji je inženjer elektrotehnike. Ivan vodi papirologiju, Ivana kontrolira proizvodnju mlijeka, a Marko dogovara prodaju i dostavu.

Krave u ispaši (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

‘U krugu od pet kilometara nema žive duše’

Na farmi imaju 100 grla, od kojih su 70 krava za mužnju. Dnevno proizvode čak 1300 litara mlijeka. Njihova goveda slobodno se kreću po 500 hektara pašnjaka, a zbog vrućina na ispašu ih puštaju noću.

U krugu od pet kilometara od naše farme nema žive duše, mi smo jedini luđaci koji tu, bez vode, radimo s kravama. Imamo samo dobru volju i želju da radimo na selu”, ispričao je Ivan.

Velik problem zadaje im klima. Sve češće suše i iznimno visoke i nagle promjene temperature smanjuju njihove prihode. Poslovanje im praktički omogućuje vatrogasno društvo koje im isporučuje vodu.


Ekstenzivni uzgoj krava (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Koriste čipirane ogrlice i dronove

Iako žive “Bogu iza nogu”, obitelj koristi najsuvremenije tehnologije, kao što su GPS ogrlice za praćenje krava i dronove koji zamjenjuju stočarske pse te usmjeravaju krave prema farmi. “U vrijeme kada ne žele doći kući, dronom ih pronađemo i potjeramo natrag. Dron ima zvučnik koji prenosi lavež pasa i one kad to čuju jednostavno krenu prema farmi”, objasnio je Ivan kako reagiraju kad se krava ne želi vratiti na farmu.

Ivan obično nabavlja krave od drugih stočara koji odustaju od posla, pa su se tako na njihovoj farmi našle razne pasmine goveda. Nedavno je kupio stado iz Slavonije, a prije toga iz Istre. Ivan je rekao da kravama naravno treba neko vrijeme da se priviknu na novu okolinu, a da se na klimatske promjene najbrže privikavaju smeđe krave.

Nadaju se uskoro na farmu ugraditi klimatizacijski sustav koji će zaštiti njihove životinje od toplinskog udara. Veterinara na sreću ne nedostaje, ali obitelj bi bila sretnija spriječiti nego liječiti.

Ekstremi su postali učestalost, znanstvenica poručuje: ‘Najveći problem je upravo u ovome’

Sir u janjećoj mješini

U sirani proizvode sireve isključivo od mlijeka sa svoje farme. Kaže da je visoke kvalitete zbog prehrane njihovih krava. Proizvode skutu, kravlji tvrdi, ovčji i sir iz mišine, koji je njihov najtraženiji proizvod, i ujedno ga jedini u Hrvatskoj proizvode prema HACCP pravilima.

“Sir iz mišine je sve traženiji i svake godine ostanemo bez njega, kolika je potražnja. Ljudi ga vole jer ih vraća u vrijeme kakvo je nekad bilo, a mi ga radimo po tradicionalnoj recepturi”, pohvalio se. Naime taj sir je poseban jer “sazrijeva” u janjećoj mješini koja je obrađena solju. U anaerobnim uvjetima mora provesti 45 do 60 dana.

Proizvodi im postaju sve popularniji, a prodaju ih lokalnim trgovinama i restoranima. Planiraju povećati opseg proizvodnje i nadaju se proširiti svoje stado na 250 grla u idućih par godina. Iako se suočavaju s administrativnim i klimatskim izazovima, rade što vole i nadaju se još većem uspjehu.


Komentari