Ako dodirnete ovu biljku možete oslijepiti: Užasni simptomi traju i godinama

Divovski svinjski korijen (Foto: YouTube screenshot)

Stručnjakinja za biljke upozorila je na invazivnu vrstu koja se proširila Europom, a kontakt s njom može uzrokovati nastanak bolnih mjehurića na koži, pa čak i sljepoću. Stručnjakinja je na TikToku istaknula da bi od ovog otrovnog korova mogli nastradati i psi i mačke, zbog čega ga je važno prepoznati tijekom ljetnih mjeseci kad najviše raste.

“Divovski svinjski korov je invazivna biljka u Velikoj Britaniji koji uzrokuje bolne mjehure i čak privremenu sljepoću kod svakoga tko dođe u kontakt s njegovim visokotoksičnim sokom”, ispričala je.

“Porijeklom iz Srednje Azije, Viktorijanci su ga donijeli u Britaniju u 19. stoljeću, gdje se od tada širi. Danas divovski svinjski korov možete pronaći u blizini vode i na vlažnim, zapuštenim zemljištima. Zato se klonite ove biljke”, savjetovala je.

@japaneseknotweedtcm what is #gianthogweed #invasiveplants #countryside #britishwildlife #gardeningtiktok ♬ original sound – japaneseknotweedtcm

Može narasti do pet metara

Ovo upozorenje dolazi nakon što se jedna 33-godišnjakinja probudila s užasnim opeklinama i mjehurima na tijelu, nakon što je trčala utrku od 100 km kroz prirodu, kako je pisao Mirror. Kat Parnell u prvotno je mislila da ima alergijsku reakciju, ali njezina sestra koja radi kao medicinska sestra brzo je identificirala da je krivac ovaj otrovni korov.

Woodland Trust objašnjava da sok biljke sadrži tvar zvanu furokumarina. Kada dospije na kožu i bude izložena sunčevoj svjetlosti, može uzrokovati bolne reakcije na koži. “Mjehuri se mogu ponovno pojavljivati mjesecima, pa čak i godinama. To se naziva fitotoksičnost,” ispričali su iz te udruge.


Ova biljka je u srodstvu s mrkvom, no izgleda različito. Ima čekinje i nazubljene listove. Može narasti do nevjerojatnih 5 metara visine, s listovima dugim čak 3 metra u nekim slučajevima. Ima svjetlo ružičaste cvjetove koji rastu u lipnju i srpnju.

Još je nema u Hrvatskoj

Trenutno britanska vlada propisuje da se divovski svinjski korov ne smije uvoziti niti namjerno uzgajati, osim ako nemate posebno izuzeće za to. Ako se pojavi u vašem vrtu, može se uništiti spaljivanjem ili rezanjem odgovarajućom opremom. Također otpad od ove biljke mora se slati na licencirana odlagališta.

Davorku su godinama mučili teški simptomi: Doktori mislili da su alergije, ali je istina bila mnogo gora

Na sreću ova biljka još nije rasprostranjena u Hrvatskoj, iako se nalazi u europskim zemljama blizu nama, poput Češke i Njemačke.


Komentari