Zagrepčani, evo gdje možete naći najbolju pizzu: Konačni poredak za ovu godinu

Foto: plavakamenica.hr

Vrlo mnogo novootvorenih pizzeria u Zagrebu unatrag godinu i pol nisu bitno promijenile kvalitativno stanje na sceni. Većina novih lokala peče vrlo prosječnu pizzu, a svega njih nekoliko zaista vrijedi.

No, tako je u skoro svakom poslu: većina je gotovo uvijek mediokritetska. Osim niza otvaranja pizzeria, unatrag godinu dana zabilježili smo i jedno simbolički važno zatvaranje – nema više legendarne Dvojke na Novoj Vesi. Ovo je pet najboljih pizzeria u Zagrebu za 2019. godinu, piše Plava Kamenica.

1. Franko’s Pizza & Bar, Branimirova

Dorađenim tijestom, koje ni na jednom centimetru pizze više nije palačinkasto ni gnjecavo, Franko je potvrdio status vodeće zagrebačke pizzerije. Frankovom prvom mjestu pridonose i dvije nove jesenske pizze, s vrganjima i s trganom svinjetinom.

No, možda je najvažnije što je Franko prva pizzeria u Zagrebu, koja je uvela visoki restoranski servis i ozbiljnu restoransku listu pića.

2. O’Hara, Ivane Brlić Mažuranić


O’Hara i dalje peče izvrsno tijesto. O’Harina napoletana, na temelju koje su nastale prve Frankove pizze, jedna je od kontinuirano najboljih pizza koje su se ikad radile u Hrvatskoj. Obitelj Vanjak zaslužuje sve čestitke za doprinos ne samo zagrebačkoj sceni pizzeria, nego i nacionalnoj gastronomiji.

3. Public, Tomislavova

Public je, kao i Franko, nastao na temelju O’Harine napoletane. Što dodatno osnažuje tezu o zaslugama Marina Vanjka. Public je vrlo dobra pizzeria s korektnim restoranom opće prakse (od rižota do bifteka) koja je oživjela ne baš najprestižniji dio Zagreba.

4. Karijola, Vlaška i Kranjčevićeva

Prije petnaestak godina Karijola je bila prva gastronomska pizzeria u Zagrebu. Njene njujorške pizze s jako tankim i hrskavim tijestom i velikim mjehurima i danas, zasluženo, imaju lojalnu publiku.

5. Toccare, Vukomerečka

Toccare, dakle, na pizzu od 150 kuna stavlja tartufatu, što je posve nedopustivo, dok je vinski servis usprkos dobrom izboru vina, nedopustivo amaterski. No, samo tijesto nije loše, a jako nam se sviđa što je u sasvim rubnom kvartu istočnog  Zagreba otvoren prilično ambiciozan lokal, koji je uspio preživjeti već skoro dvije godine.


Komentari