Zagrepčani šokirani roditeljima nasilnih učenika: ‘Odgajajte tu svoju dječurliju kako treba’

Učionica, ilustracija (Foto: Pexels)

Zagrepčani su i dalje u šoku nakon brutalnog nasilja na igralištu kod Osnovne škole Bartol Kašić na Jarunu. Kako smo ranije pisali, učeniku 4. razreda prišla su dva 13-godišnjaka iz susjedne škole, a detalje stravičnog napada nam je otkrila jedna naša čitateljica.

Brutalan incident u osnovnoj školi na Jarunu: ‘Učeniku 4. razreda ugurali u usta opasno sredstvo’

“Stariji učenici  ugurali su četvrtašu u usta ‘snus’ koji sadrži nikotin nakon čega je učenik osjetio mučninu. Srećom nije progutao paketić. Roditelji učenika odmah su obaviješteni o događaju kao i policija. S obzirom na situaciju, djeca se ne bi smjela zadržavati bez nadzora u školskom dvorištu nakon nastave”, navela nam je.

Škola je poručila kako su napadači poznati te su obaviještene sve nadležne institucije i policija.

‘Suditi kao odraslima’

Nakon objave ove vijesti, brojni čitatelji portala Zagreb.info dali su svoje mišljenje na cijelu situaciju.


Učenici, ilustracija (Foto: Ronald Gorsic/CROPIX)

Brojni naši čitatelji zgroženi su cijelim događajem i zahtijevali najstrože kazne za nasilne učenike.

Odgoj djece se drastično promijenio: ‘Prije smo dobivali batina, danas oni nama prijete’

“Dječacima suditi kao odraslima za pokušaj ubojstva. A prije toga, ne smijem reći što bi ja radila”, “Djeca su danas jako okrutna, a kad kažeš roditeljima, još bi se potukli da nije njihovo dijete takvo”, “To odmah po kratkom postupku se vraća mami i tati”, neki su od oštrih komentara.

Jedna čitateljica je predložila kazne i učenicima, ali i njihovim roditeljima.

“Djecu u popravni dom, a roditeljima opake novčane kazne. Ljudi su najosjetljiviji kad ih se opali po novčaniku”, ustvrdila je.

Učenici, ilustracija (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Jedna čitateljica smatra da je bitno da krivci zapamte posljedice svojih djela.

“Strogo kazniti, a ne opomena koja se na kraju godine zbriše jer se popravio. Što su djeca na taj način naučila? Ništa”, smatra.

Neki se nisu libili zazvati i povratak fizičkog kažnjavanja.

‘Svaki dan neko divljaštvo’

“Nema tu ništa s razgovorom, prebiti ih kao magare u kupusu. Da im ne padnu više na pamet razni smotuljci”, navodi jedna čitateljica.

Drugi ipak najviše krive roditelje.

“Pa dajte roditelji odgajajte tu svoju dječurliju kako treba. Pustili ste ih kao psa s lanca i rade što i kako hoće. Institucije svih profila, tu je i vaša odgovornost jer se sve zataškava ili se nitko nikako ne kažnjava pa imamo ovo što imamo. Svaki dan neko divljaštvo od djece. Ovo je u četvrtom razredu, a što će biti kad još malo porastu?”, zapitao se jedan čitatelj iako su konkretni počinitelj, 13-godišnjaci, što bi značilo da su u sedmom razredu.

Školarci, ilustracija (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

‘Tko sije sjeme nasilja?’

Drugi su se zapitali i što je s policijom, ponajviše u tom naselju.

Teta iz horora u zagrebačkom vrtiću: ‘Odgajateljice su tiho rekle da šutimo jer dijete treba i druge tete’

“Kvartovska policija? Takvih nema već jako dugo”, “Zar se treba tako nešto dogoditi da bi policija reagirala? Kvartovskih policajaca nema nigdje”, poručili su neki od naših čitatelja.

Jedan je čitatelj pozvao da se ovaj incident sagleda podrobnije te smatra da je posrijedi širi društveni problem koji se očituje i u političkoj areni.

Hoće li policija postrožiti kontrole kod škola? Ilustracija (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

“Treba gledati malo dublje u zbivanja oko nas. Treba se upitati odakle taj naboj. Tko to sije sjeme nasilja? Tko se to bahati i nedodirljiv je? S koje govornice govori? Tko mu plješće i glasa za njega? Hoćemo li dalje istim putem? Zanimljivi su komentari nekih čitatelja: ‘Što bih im ja radila/o’. Ne shvaćaju jadni da su i sami postali dio paklene spirale nasilja koja se uzgaja već dosta dugo”, naveo je osudivši i one koji zazivaju nasilje nad počiniteljima ovog maloljetničkog zločina.

Neki smatraju i kako ovakvi događaji nisu nikakva novost.

“Bilo je toga uvijek nažalost i uvijek će biti. Samo treba više na djecu paziti, ništa drugo. Prije 25 godina nije bilo tih društvenih mreža pa niste ni znali što se događa. Sam sustav je kriv što su djeca razmažena”, smatra.

Učenici sjede u školskim klupama
(Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Unatoč tome nekima je i dalje nevjerojatno kako su roditelji dopustili da im djeca počine ovakav napad na drugog učenika.

“Kakvi sadisti od roditelja odgajaju takva derišta kojima tako nešto uopće padne na pamet?”, ogorčeno je upitala jedna naša čitateljica.


Komentari