Ubojstvo zbog kojeg su pale ministarske funkcije: Hodakovi su uvijek bili skeptični oko toga tko im je i zašto ubio kći jedinicu

Mjesto ubojstva u Hatzovoj ulici (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Ivana Hodak, kći jedinica bivše ministrice Ljerke Mintas Hodak i odvjetnika Zvonimira Hodaka, ubijena je 6. listopada na kućnom pragu u haustoru u Hatzovoj ulici.

Tada 26-godišnju mladu odvjetničku vježbenicu ubio je Mladen Šlogar Žila koji je osuđen na 30 godina zatvora, a koji je preminuo jutros oko 6 sati u zatvoru.

Umro u zatvoru: Preminuo Mladen Šlogar, ubojica Ivane Hodak

Riječ je o jednom od mučnijih ubojstava koja su pogodila hrvatsku javnost, a nekoliko mjeseci nakon okrutnog ubojstva, točnije u veljači 2009. priča se počela raspetljavati. Naime, Šlogar je u Zaprešiću živio u napuštenom sjeniku, a u prosincu 2008. uhićen je zbog odavanja skitnji da bi policija tada pronašla pištolj beretku koji su poslali na vještačenje.

Nisu vjerovali u Šlogarov iskaz

Nakon uhićenja Šlogar je priznao što je učinio, a njegovi razlozi zvučali su nevjerojatno. Istražnom sucu je tada navodno rekao kako se htio osvetiti jer ga je Zvonimir Hodak ranije ponizio i to na način da mu je poslao platu s pršutom i sirom pred svima dok je radio kao plac majstor na terenima Mladosti te što mu nije pomogao pronaći posao.

Ivana je ubijena ispred svog ulaza u zgradu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

No, odvjetnik Zvonimir Hodak i bivša ministrica Ljerka Mintas Hodak nekoliko su puta u javnosti izrazili sumnju oko službene verzije događaja.


Ivana, koja je tada navodno bila trudna, umrla je na majčinim rukama. Ona je ispričala kako je u tom trenutku bila u stanu i oko 11 sati je začula pucnjeve. Izašla je na stubište i vidjela kako neka žena leži na podu. Odmah je pozvala policiju, no kako je tada ispričala, odgovora nije bilo pa se odlučila spustiti dolje i tada ugledala svoju kći.

Pale su ostavke

Isti dan kada je ubijena Ivana Hodak, život je izgubila i 17-godišnjakinja koju je ubio tada 25-godišnji zaštitar Andrija Jauk koji je navodno bio zaljubljen u Niku koja je već duže vremena imala dečka.

Dečko ju je svako jutro vozio u školu, ali kobnog je jutra zakasnio. Jauk je u nju ispalio četiri hica na autobusnoj stanici, a potom je presudio i sebi.

Zvonimir Hodak (Foto: Milivoj Keber / CROPIX)

Dva preteška ubojstva u Zagrebu potresla su i politički vrh pa je tadašnji premijer Ivo Sanader donio odluku o iznenadnoj smjeni dvoje ministara i glavnog ravnatelja policije. Tako su sa funkcija otišli ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević te ministrica pravosuđa Ana Lovrin, a bez funkcije je ostao i tada glavni ravnatelj policije Marijan Benko.

Život nakon brutalnog ubojstva

“Bol nikada nije manja, ali jest drukčija. U početku sam se borila s razmišljanjima da nikada neću vidjeti njezinu udaju, njezinu djecu, a onda sam s vremenom shvatila da je to ništa drugo nego samosažaljenje i da ne žalim za njom, nego za sobom. Ne prođe dan da je se ne sjetim, da nisam s njom i da ne razmišljam kako bi ona u danoj situaciji reagirala. Nekako se naučite nositi s time i živjeti, jednostavno, to postaje dio vašeg života.

Ubojstvo mlade djevojke šokiralo je državni vrh, a nad ubojicom i njegovim motivima i dan danas stoji sjena sumnje

To vam je kao kad čovjek bude oduzet pa živi dalje, morate se naučiti živjeti s time. Ne možete zaboraviti da nemate nogu ili ruku ili da ne možete hodati, nego jednostavno nastojite iz toga izvući maksimum koji možete. I to nije moja zasluga, već milost Božja koju sam dobila jer bi bilo logičnije da zaglibim. I zato sam beskrajno zahvalna Bogu”, rekla je u ranije za Večernji list Ljerka Mintas Hodak.


Komentari