U Bosni i Hercegovini proglašen dan žalosti, izvanredne mjere u Sisku i Petrinji: ‘Jedva smo preživjeli’

Posljedice poplava u Donjoj Jablanici (Foto: Nikola Brboleza / CROPIX)

U Bosni i Hercegovini u utorak je zbog života izgubljenih u razornim poplavama proglašen dan žalosti. Spasilačke ekipe i dalje traže nestale u poplavama i odronima koji su pogodili sjeverni dio Hercegovine i središnju Bosnu.

Dan žalosti nije proglašen u cijeloj državi, jer su se tome protivili srpski ministri u Vijeću ministara BiH, već je proglašen u pojedinim regijama.

Potrage se nastavljaju u Donjoj Jablanici i Buturović Polju, gdje su, u suradnji spasilačkih timova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, do sada pronađene 21 žrtva. Neko vrijeme prometnice su bile neprohodne zbog odrona, a mehanizirana vozila nastoje što brže raščistiti prometnice kako bi pomoć mogla pravovremeno pristizati.

Odron u Donjoj Jablanici (Foto: Antonio Balic / CROPIX)

Meteorolozi upozoravaju na još kiša

Situacija je najkritičnija u manjim mjestima poput Ostrošca i Buturović Polja, dok je cesta prema Doljanima i Sovićima zatvorena zbog odrona. Magistrala Sarajevo-Mostar je otvorena samo za hitne službe.

Meteorolozi upozoravaju na mogućnost novih obilnih kiša, što bi moglo izazvati dodatne poplave i odrone, posebice u Donjoj Jablanici, koja je teško stradala nakon što su se srušile stijene iz kamenoloma koji nije imao dozvolu za rad.

U Hrvatskoj je stanje s poplavama bilo napeto u Karlovcu, u čijoj je okolici tridesetak kuća bilo pod vodom, no situacija je sad normalizirana. Najviše štete pretrpjelo je mjesto Brodarci. U utorak je ondje počela podjela isušivača, a karlovačka Čistoća mještanima je na korištenje dala i kontejnere za glomazni otpad kako bi lakše zbrinuli smeće koje je naplavila bujica i imovinu koju je poplava uništila.


Poplava Brodarci (Robert Fajt / CROPIX)

Na Kupi su na snazi izvanredne mjere

Jedva smo preživjeli, voda je bila do pojasa, praktički, nismo nikuda mogli iz kuće. Sve stvari koje držimo dolje, sve su u vodi bile, sve moramo baciti”, rekla je mještanka Vesna za dnevnik HTV-a.

Sisak i Petrinja pripremaju se za vrhunac vodenog vala na rijeci Kupi, koja je već poplavila desetke kuća u karlovačkom području. Ipak, ne očekuju se veći problemi jer su već na snazi mjere zaštite od poplava. Na Kupi kod Letovanića, gdje su kritične točke dodatno ojačane, na snazi su izvanredne mjere, ali vodostaj se spušta. Kupa također stvara poteškoće mještanima u Starom Brodu i Žažini.

“U naseljima Letovanić, Žažina i Stari Brod za nebranjeno područje dostavljene su vreće i pijesak koji su pripadnici lokalnog DVD-a postavili oko najugroženijih objekata. Na najnižim dionicama u naselju Letovanić izvršeno je zatvaranje rampe na lijevom nasipu rijeke Kupe i vrši se zaštita prometa na državnoj cesti D36 kod mosta Obed, rekao je Daniel Joha iz Hrvatskih voda.

Lejlino svjedočanstvo iz užasa poplave: ‘Vrištanje, kćer me dozivala, nisam mogla do nje’


Komentari