TRAGOVI SALMONELE PRONAĐENI DILJEM KUĆE: Istraga zbog ove velike tragedije još traje

pexels.com

Peteročlana obitelj oboljela je od salmonele, a dječak (5) izgubio život.

Nalazi obdukcije još nisu gotovi i ne može se sa sigurnošću reći da je maleni Mirko  preminuo zbog zaraze salmonelom, činjenica je kako je njome bio zaražen.

Da je obitelj iz Bregane najvjerojatnije salmonelu unijela u organizam tako što su jeli kolač čiji sastojak su bila sporna jaja, rekli su Jutarnjem i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. No, taj podatak nisu mogli točno potvrditi jer ostataka jela nije bilo. No, u Zavodu smatraju kako jaja nisu bila dovoljno termički obrađena.

Ostatak obitelji je hospitaliziran, a njihovo je zdravstveno stanje bolje. Priča dobiva dodatnu dimenziju jer  se radi o jajima iz samoborskog Kauflanda pa je postojala bojazan da bi broj zaraženih mogao biti mnogo veći.

 

Podsjetimo, liječnici Hitne pomoći na poziv Vidovića došli su prošlog ponedjeljka u njihovu obiteljsku kuću i tamo konstatirali smrt dječačića Mirka (5) kojem nije bilo spasa. Ostatak obitelji tada je hospitaliziran.


Salmonela pronađena diljem kuće

Iz kuće su epidemiolozi uzeli više uzoraka hrane i briseva iz prostora u kojem obitelj živi. Analiza je pokazala da su gotovo svi pozitivni na salmonelu – kaže dr. Bernard Kaić za 24 sata, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Salmonelu su našli u rizi-biziju, u jajima koje je obitelj kupila te u gotovo svim uzorcima koji su uzeti s površina u kući.

No u uzorcima jaja koje su uzeli s police istog trgovačkog lanca salmonele nije bilo.

Dakle, cijela kuća bila je kontaminirana salmonelom, a dr. Kaić kaže da se radi o takozvanoj križnoj kontaminaciji. To znači da je zaraza krenula od jedne namirnice i širila se na ostale. To je, primjerice, moglo biti i sirovo meso. Postoje i informacije, kaže dr. Kaić, da je obitelj jela nekakav desert od termički neobrađenih jaja, ali uzorci tog deserta nisu nađeni u kući.

– Kod svih članova obitelji iz Bregane, roditelja i dvoje djece, potvrđena je salmonela iz uzorka stolice. Oni se dobro oporavljaju u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ – kaže prof. dr. Josip Begovac, predstojnike klinike.

Zašto je umro petogodišnji dječak, član obitelji, pokazat će rezultati obdukcije.

Prof. dr. Begovac kaže da su smrti uslijed salmonele vrlo neuobičajene.

– To je rijetkost, a iznimka su ljudi koji imaju teška oštećenja imuniteta ili neku drugu kroničnu bolest. Nagla smrt može biti povezana s nizom uzroka, poput stanja šoka, konvulzija, dehidriranosti, srčane aritmije, aspiracija… Katkad se kod djece koja naglo umru ni ne utvrdi uzrok smrti – tumači prof. dr. Begovac.

Postoje i situacije kad salmonela kroz krv dođe te se nastani u većim krvnim žilama i vitalnim organima, no prof dr. Begovac kaže da se u takvim slučajevima ne radi o nagloj smrti, nego o nečemu što traje određeno vrijeme.

 

>>>CIJELA OBITELJ ZARAZILA SE SALMONELOM: Dječak (5) preminuo, sestre i roditelji u kritičnom stanju


Komentari