Tragedija u Buzinu: Maloljetnik preminuo u naletu vlaka

Vlak, ilustracija (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Maloljetnik je poginuo u naletu vlaka Hrvatskih željeznica u ponedjeljak ujutro u zagrebačkom Buzinu. Policija je dojavu primila oko 8.50 sati.

Zbog ovog incidenta prekinut je promet vlakovima na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Sisak – Zagreb Hlavni kolodvor. Prometuje se na relaciji Zagreb Glavni kolodvor – Zagreb Resnik – Zagreb Žitnjak – Velika Gorica, a putnike se prema Svetoj Klari, Buzinu, Odri i Velikoj Gorici upućuje na javni gradski prijevoz.

Iz HŽ-a putem javnih kampanja sustavno upozoravaju na prometna pravila, a osobito djeci skreću pozornost na što trebaju paziti ako na putu do škole moraju proći uz prugu ili prijeći preko nje. To je upravo okosnica i edukativno-preventivne akcije „Vlak je uvijek brži“ kojom HŽ Infrastruktura već niz godina senzibilizira sve sudionike u prometu, osobito djecu školske dobi diljem Lijepe naše, na odgovorno ponašanje u blizini željezničkog područja, posebno na križanjima cesta i pruga.

Velike promjene u Hrvatskim željeznicama: Putovanje od Zagreba do Splita više neće biti isto

Važna pravila

HŽ naglašava kako treba voditi računa o sljedećem:


– Svi koji se na putu do škole kreću uz prugu neka to čine po obilježenim pješačkim stazama jer je strogo zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazicama neposredno uz kolosijeke.

– Svi koji na putu do škole moraju prijeći prugu neka to ne čine na otvorenoj pruzi, već na željezničko-cestovnim ili pješačkim prijelazima.

– Na željezničko-cestovnome prijelazu na kojemu postoji znak »Andrijin križ« treba se zaustaviti, dobro pogledati u lijevu i desnu stranu te se prijelaz može prijeći tek kada se uvjerimo u to da vlaka nema na vidiku.

– Ispred željezničko-cestovnog prijelaza koji je osiguran branikom i svjetlosno-zvučnom signalizacijom treba se zaustaviti ako je branik spušten i ako signalizacija radi – pruga se ne smije pretrčavati!

– Vjerojatno ni svi odrasli nisu u cijelosti upoznati s činjenicom da je, zbog brzine i mase, zaustavni put vlakova i do 1500 metara. Primjerice teretnome vlaku koji se kreće brzinom od 100 kilometara na sat za zaustavljanje treba put dug kao 18 nogometnih igrališta!


Komentari