Reporteri usred razorene Jablanice naišli na dječaka: ‘Tražim prijatelja, ovdje mu je bila kuća’

Razorne posljedice poplava u Jablanicama (Foto: YouTube screenshot)

Slika govori više od riječi, ali ponekad ni one ne mogu dočarati razmjere užasa koje razorna priroda može ostaviti za sobom. To su nažalost u noći s četvrtka na petak osjetili mještani Jablanica u Bosni i Hercegovini, koje su devastirale poplave uzrokovane obilnom kišom.

Reporteri portala Bljesak.info, probijajući se pješke kroz razoreno područje Jablanice, naišli su na stravične prizore. Pišu kako je najpotresniji trenutak bio susret s dječakom koji je sam lutao ruševinama nekadašnjeg sela i doma svog prijatelja.

“Došao sam ovdje, tu mi je živio prijatelj“, rekao je dječak dok je stajao među ostacima građevina. “Ovdje mu je bila kuća. Sada ne znam gdje je”, rekao je reporterima. Katastrofa ove veličine nikad prije nije zabilježena na tom području. U poplavama je prema trenutnim podacima stradalo 18 osoba.

Neki su pokušali sami rasčistiti ruševine

Ljudi okupljeni na ostacima pruge, između uništenih naselja, pričali su kako su noću bježali kroz prozore i balkone, spašavajući svoje obitelji. Neki su svjedočili smrti svojih susjeda. Iako neki još nisu osvijestili što se dogodilo, već pomažu jedni drugima, dijeleći hranu, vodu i utjehu. “Ipak, čini se da im je najpotrebnija tišina – zajednički trenuci šutnje dok promatraju kako su im životi uništeni neizbježnom silom prirode”, komentirali su reporteri situaciju na terenu.

Apokaliptični prizori iz susjedstva: Gradovi u BIH potpuno pod vodom, ima i mrtvih


Neki mještani beznadno su pokušali sami raščistiti ruševine, jednostavno nisu znali što drugi učiniti i kome se obratiti. Mnogi i dalje ne mogu vjerovati da se nešto ovakvo moglo dogoditi doslovne preko noći.

Spasilačke ekipe probijale su se prema Jablanici iz smjera Mostara, koristeći čamce kako bi došli do mjesta koja su ostala odsječena. Teški strojevi pripremaju teren, no pred spasiocima i mještanima su teški sati. Najteže je onima koji su u razornoj bujici izgubili voljene, kao što je dječak koji očajnički pokušava pronaći svog prijatelja.


Komentari