Posljedice korištenja pirotehnike: Djetetu eksplodirala petarda u ruci, hitno je prevezeno u bolnicu

Paljenje petarde (Foto: Cropix)

Unatoč brojnim upozorenjima liječnika i policije o korištenju pirotehničkih sredstava, neki ipak nisu mogli odoljeti korištenju pirotehnike, no nažalost zbog toga je jedno dijete teško ozlijeđeno.

Kaos na Jarunu: Pod okriljem noći prišao parkiranom automobilu pa aktivirao pirotehniku

Naime, kako je izvijestila osječko-baranjska policija, u vikend naselju kod Ladimirevaca, jučer oko 23 sata prilikom nestručnog rukovanja s pirotehničkim sredstvima djetetu je eksplodirala petarda u ruci uslijed čega je došlo do ozljede šake.

“Dijete je hitno prevezeno u Klinički bolnički centar Osijek gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede”, izvijestili su iz policije.

Roditelji su odgovorni

Podsjetimo, u tijeku je provođenje akcije pod nazivom „Mir i dobro“ Ministarstva unutarnjih poslova koja je prvenstveno preventivnog karaktera, a koja je započela 11. prosinca 2023. godine i provoditi će se do 7. siječnja 2024. godine.


“Poučeni dosadašnjim iskustvom i ove godine potičemo građane na suzdržavanje od korištenja pirotehničkih sredstava čime se uvelike mogu spriječiti tragične posljedice”, poručili su iz policije.

Roditelji i zakonski zastupnici koji omoguće uporabu pirotehničkih sredstava djeci mlađoj od 14 godina su prekršajno odgovorni te je za navedeno propisana novčana kazna u iznosu do 390 eura.

Izbio opasan požar: Dijete preko balkona bacilo susjedu petardu

Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1,F2,F3, dozvoljena na vanjskom prostoru, osim na mjestima gdje se zadržava veći broj osoba.

Inače, pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.


Komentari