Policija otkrila neispravan autobus: Trebao je prevoziti učenike

Putnici u autobusu, ilustracija (Foto: Pixabay)

Školski izlet na more mogao je potencijalno završiti s velikim problemima da zagrebačka policija nije provela preventivni tehnički pregled autobusa pulske registracije.

Detalji stravične nesreće na željezničkoj prugi: Nije stala na znak ‘stop’

Autobus sa 64-godišnjim vozačem je trebao u utorak oko sedam sati odvesti učenike jedne škole, ali je policija vizualnim pregledom uočila tehničke neispravnosti među kojima se istaknula istrošenost pneumatika.

Policija je stoga uputila autobus na izvanredni tehnički pregled koji je pokazao još problema.

Pronađeno još nedostataka

“Na izvanrednom tehničkom pregledu ovlašteni službenici Stanice za tehnički pregled utvrdili su više tehničkih nedostataka koji su okarakterizirani kao opasni, zbog čega je autobus isključen iz prometa dok se ne otklone nedostaci”, poručila je policija.

Lažni investitori pokrali Zagrepčane: Imali su dobru priču i živjeli na račun drugih


Osim samog autobusa, policija je provjerila i radno vrijeme vozača, gledajući zapise tahografa, uređaja kojim se bilježi poštivanje Zakona o radu vezano uz radno vrijeme i gledanjem njegove kartice kojom se bilježi radno vrijeme mobilnih radnika. Trgovačko društvo za kojega je vozač autobusa radio, nije se ni tu proslavio.

Policijski automobil, ilustrativna fotografija
(Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

“U nadziranom razdoblju utvrdili su više prekršaja prekoračenja vremena vožnje i skraćivanja dnevnog odmora vozača, zbog čega će protiv vozača, pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi biti pokrenut prekršajni postupak izdavanjem prekršajnog naloga”, najavila je policija.

Dodali su i da zakon, za sve prekršaje koji su utvrđeni oko ovog autobusa u utorak, predviđa 590 eura kazne za samog vozača, zatim 3000 eura za pravnu osobu dok odgovorna osoba unutar tvrtke prema zakonu za sve ove probleme može dobiti 940 eura.

Zagrebačka policija je istaknula i kako će ubuduće provoditi ovakvu vrstu nadzora, s ciljem da se smanjuju teške prometne nesreće.

Mladić (25) poginuo na cesti: Nije imao vozačku

“Podsjećamo da Policijska uprava zagrebačka kontinuirano, sukladno zakonskim ovlastima, provodi nadzor autobusa koji organizirano prevoze djecu, pa je tako u 2022. godini proveden ukupno 1941 nadzor autobusa i vozača koji njima upravljaju, pri čemu je utvrđeno ukupno 111 prekršaja”, zaključili su iz policije.


Komentari