PALO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE: Policajci s graničnog prijelaza dilali informacijama i krivotvorili prelaske

Ilustracija: Pixabay

Podignuta je optužnica protiv osmero okrivljenika u dobi od 40 do 57 godina. USKOK ih tereti za zločinačko udruživanje, davanje i primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na to.

55-godišnjaka se tereti da je u razdoblju od 2019. do 2022. u Hrvatskoj i Sloveniji povezao dvojicu policajaca iz Postaje granične policije Macelj te više zasad nepoznatih policajaca iz Slovenije, s drugim okrivljenim osobama.

Oni su zainteresiranima dijelili policijske podatke o raspisanim potragama i drugim policijskim poslovima, te su građanima iz zemalja izvan EU-a omogućavali boravak na području država članica šengenskog prostora. Riječ je o državljanima Srbije, Crne Gore i BiH koji su za to plaćali.

55-godišnjak je dogovarao poslove i visinu novčane naknade između okrivljenika, a 43-godišnji i 40-godišnji policajci za dogovorenu svotu novca obavljali su provjere u bazama podataka granične policije.

Također, dvojica policajaca evidentirala su prelaske državne granice osobama koje u stvarnosti nisu bile na graničnom prijelazu. 43-godišnjak je to činio unosom podataka u evidencije Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom, a 40-godišnjak stavljanjem štambilja granične policije o ulazu i izlazu iz države u putne isprave.

Isto su radili i zasad nepoznati slovenski policajci s područja graničnog prijelaza Slovenije s Hrvatskom, isto za novčanu naknadu.


55-godišnjak se na taj način domogao 5400 eura, 43-godišnjak 15.000 eura, a 40-godišnjak – 8400.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika, kao i određivanje istražnog zatvora na još jednog okrivljenika.


Komentari