OPASNA ŠETNJA UZ GRADILIŠTE: Ženu u Zagrebu poklopila ograda, zadobila je teške ozljede i godinama se borila za odštetu

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Zbog neadekvatno postavljene ograde na gradilištu, jedna je Zagrepčanka još u kolovozu 2016. zadobila teške ozlijede. Naime, u trenutku dok je prolazila pored gradilišta, vjetar je jako puhao i na nju je pala rešetkasta metalna ograda.

“Zadobila je natučenje glave, prijelom desne palčane kosti na tipičnom mjestu i prijelom L1 kralješka”, stoji u sudskoj presudi.

No, iako je svoju pravdu zadovoljila na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, izvođač radova se žalio na presudu ovog prvostupanjskog suda pa su završili na Vrhovnom sudu u Zagrebu, koji je krajem listopada ove godine samo potvrdio ranije donesenu presudu.

Njome je pravomoćno proglašen krivim kao izvođač radova na izgradnji zgrade, zajedno s glavnim inženjerom gradilišta, koji je ujedno bio i voditelj gradilišta,  za kazneno djelo protiv opće sigurnosti izvođenja građevinskih radova, opisano i kažnjivo po čl. 222. st. 3. u vezi s čl. 221. st. 1. i 2. Kaznenog zakona.

Tako će ženi morati isplatiti iznos od 82.500,00 kuna s osnova naknade štete, zajedno s pripadajućim zateznim kamatama od 1. ožujka 2017. (dana podnošenja odštetnog zahtjeva) do isplate, te zatezne kamate na pojedinačne iznose koji se odnose na troškove liječenja i prijevoza taxijem tijekom liječenja, od plaćanja svakog pojedinog računa do isplate.

Naime, sud prvog stupnja utvrdio je da je žena stradala zbog propusta izvođača koji je obavljao opasnu djelatnost gradnje uz prometnicu, a da nije na zakonom propisan način označio gradilište u kojem je u tijeku gradnja, te da ne postoje nikakve okolnosti koje bi otklonile odgovornost za ovakav propust.


Izvođač se pak žalio na prvostupanjsku presudu tvrdivši da je šteta nastala isključivom radnjom same tužiteljice, odnosno da u svakom slučaju postoji njezin znatan doprinos nastaloj šteti, smatrajući da je previsoko odmjerena dosuđena naknada štete.

No, sud je ipak stao na stranu žene uz zaključak da su propustili poduzeti potrebne mjere prilikom montiranja ograde gradilišta koje su bile nužne radi zaštite zdravlja ljudi, tako da gradilište osiguraju i ograde na način koji neće ugrožavati prolaznike već je naloženo radnicima da na dijelu gradilišta montiraju ogradu na način koji nije u skladu s pravilima o montaži i koji nije siguran od prevrtanja.

Tako da jedan segment ograde na kojem se nalazila i ploča s podacima o izvođaču radova, nisu uglavili u betonske blokove predviđene za tu namjenu te nisu na gornjem i donjem dijelu predmetnog segmenta ograde, sponama povezali s drugim segmentima ograde, niti su isti dodatno stabilizirali kosnicama, zbog čega je predmetni dio ograde gradilišta na kojem se nalazila ploča s podacima o izvođaču, pao na prolaznicu koja se kretala kolnikom uz ogradu, uslijed čega je zadobila teške tjelesne ozljede, stoji u presudi.

 


Komentari