Lejlino svjedočanstvo iz užasa poplave: ‘Vrištanje, kćer me dozivala, nisam mogla do nje’

Rezultati poplave u Bosni i Hercegovini (Foto: Facebook screenshot, Nikola Brboleza / CROPIX)

Lejla Zalihić iz Buturović Polja, jedna je od preživjelih u užasnoj poplavi koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu. Ispričala je svoj utisak kataklizme koja je došla usred noći. Njezina potresna priča dočarava užas koji mnogi do sad nisu mogli ni zamisliti.

“Ne znam koliko je sati bilo, možda pola 12. Muž, trinaestogodišnja kćerka i ja smo zaspali, a svekrva je bila na drugom katu. Susjed nas je nazvao i rekao da pobjegnemo jer će nam kuća poplaviti. Izašli smo na prozor i vidjeli da voda nadolazi. Popeli smo se na drugi kat, a voda je sve više nadolazila. Uzela sam neke osnovne stvari, poput dokumenata i slično”, počela je svoju priču za Avaz.

Rekla je da su ljudi na drugom katu mogli vidjeti kako bujica odnosi auto, a da se čitava kuća počela tresi. Tad su se popeli na treći kad i pozvali GSS, Hitnu i policiju, no most na putu do njih je bio neprohodan te spasilačke službe nisu mogle doći.

Potraga za nestalima (Foto: Antonio Balic / CROPIX)

‘Srušila se i propali smo’

Gore su čekali nekih sat vremena kad su osjetili od dolje osjetili udarce. Bili su svjesni da će se kuća kad-tad srušiti, no mogli odlučiti što da naprave. “Osjetili smo kad se kuća jako zaljuljala jednom, pa drugi put i treći put se srušila, a i mi smo propali s njom. Sjećam se da sam čula vriske svog muža, svekrve i kćerke i više se ničega ne sjećam”, ispričala je zastrašujuću scenu.

Otkrila je da su joj detalji događaja mutni, na primjer ne sjeća se da je cijelo vrijeme imala telefon u ruci. Bila je svjesna da je izgubila obitelj. Plutala je u vodi, sva u modricama i nije znala gdje su joj članovi obitelji.

Moja kćerka je primijetila svjetlo u mojoj ruci i počela me dozivati. Nisam mogla doći do nje od drva, stvari, kućanskih aparata. Gurala sam ih, ronila ispod, prelazila iznad njih, raščišćavala kako bih došla do nje. Kad sam je našla vukla sam je za sobom, preteško je bilo, čizme i odjeća su bili natopljeni, ali smo uspjele doći na obalu gdje smo sjedile sat i pol možda. Pokušavale smo shvatiti gdje da idemo, nismo znale u kojem pravcu krenuti” ispričala je kako se spasila iz nabujale vode.


Reporteri usred razorene Jablanice naišli na dječaka: ‘Tražim prijatelja, ovdje mu je bila kuća’

Suprug je otišao tražiti nestale

Spas su pronašle u mlađem čovjeku koji je bio na splavi. Lejla mu je savjetovala da iskoristi komad drveta kao veslo te je tako odgurivanjem došao do njih. “Nas troje smo onda kroz šumu izašli pokušavajući doći do prve kuće koja nije poplavljena kako bismo se presvukli i došli sebi jer smo bili mokri, blatnjavi, izudarani, bez obuće. Ne sjećam se svih detalja, još sam ošamućena, znam da smo stigli do jedne kuće gdje je došla i policija i civilna zaštita pa su nas odveli u hitnu”, opisala je njihov povratak na sigurno.

Kasnije su joj javili da joj je muž živ. Svekrva se još vodi u nestale, a suprug je otišao pomoći tražiti ih, u nadi da ju pronađe. Lejla je rekla da na kćeri vidi da je istraumatizirana i da se nada da to na nju neće ostaviti dugotrajne posljedice.

Ovo je samo jedna od stotina ovakvih priča. Najgore je prošlo, a sad slijedi potraga za nestalima i obnova uništenih domova.


Komentari