‘Kralj kockarnica’ i ujedno počasni konzul DR Konga, Milorad Majkić završio u Remetincu, evo što se krije iza cijele priče

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U srijedu, 8. prosinca prošle godine, nešto iza 11 sati u hotelu Laguna uhićen je 72-godišnji Milorad Majkić, poznat i kao “kralj kockarnica”. Majkić je ujedno i počasni konzul DR Konga u BiH od 2002.,a svoju diplomatsku putovnicu nije stigao ni izvadiri, a većje na rukama imao lisice.

Uhićenje su odradila dva voda ekipe za posebne zadaće interventne policije. I prije nego što su policajci s fantomkama ušli u predvorje hotela, detektivi koji su pripremali uhićenje odlučili su prepustili njima da uhite osumnjičene jer je jedan od osumnjičenika koji je bio uz Majkića bio naoružan. Tihomir Cvijanović, 56-godišnji izvanbračni suprug Ružice Bilkić, bivše HDZ-ove načelnice Bilja i USKOK-ov optuženik, prijavio je Majkića u ponedjeljak 6. prosinca da od njega pokušava iznuditi 2,5 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Tko je Majkić

Majkić je vlasnik beogradskog hotela Union, lanca kockarnica i zlatarnica “Aleksandar”, velebne vile s bazenom na Dedinju nasuprot Kuće cvijeća, čovjek za kojeg srbijanski mediji navode da je uživao potporu Slobodana Miloševića, ali i paravojnih skupina koje su operirale po Srbiji, što mu je pomoglo da otvori kockarnicu u beogradskom hotelu Intercontinental, koji je od beogradskog Genexa naplatio čak pet milijuna dolara odštete u sudskom sporu, ali koji se sada bori da mu imovina ne ode na bubanj, već je drugi mjesec u ćeliji zatvora u Remetincu. Kako je policajcima prezentirao diplomirani inženjer građevine Cvijanović, od Majkića je strahovao za svoj i život svoje obitelji.

“S Cvijanovićem kao potencijalnim investitorom u moje nekretninske poslove u Beogradu spojio me moj dugogodišnji poznanik. On je trebao temeljem ugovora o zajmu steći polovicu vlasništva nad mojim hotelom Union u Beogradu, a zajam je trebao ishoditi preko svojih poslovnih partnera. Ništa od toga Cvijanović nije napravio i prevario me” ispričao je Majkić tužiteljima.

Neko će vrijeme provesti u Remetincu zbog sumnje da je od Cvijanovića pokušao iznuditi 2,5 milijuna eura.

Janko uhićen s pištoljem

Drugookrivljeni Petar Janković, 52-godišnjak iz Zagreba, također poriče da je zastrašivao Cvijanovića. Prilikom uhićenja sa sobom je imao pištolj s osam komada streljiva.


“Majkića sam sreo u Zagrebu, gdje je on tražio partnera za svoje poslove. Rekao mi je da njegov partner ima problema s nekim Rusima koji mu ne žele platiti potraživanja pa me pitao bih li ja mogao utjecati na Ruse da plate Cvijanoviću. Upoznao sam ga, ali odmah sam vidio da se radi o varalici i prevarantu. Dao sam mu svoju vizitku i rekao da ću ići Rusima. Majkić mi je za to posredovanje obećao 250.000 eura” ispričao je Janković, zvani Janko, koji inače ima tvrtku registriranu za naplatu dugova i živio je i u Španjolskoj. Tvrdi da je pištolj nosio iz navike.

Osjećao se ugroženo

Tihomir Cvijanović, koji je trebao Majkiću osigurati zajam od sedam milijuna eura, od Jankovih prijetnji nije spavao, bio je u strahu za život. U srijedu 3. prosinca prošle godine na jednom od sastanaka s Majkićem stolu za kojem su sjedili prišao je Janko.

“Sve je meni jasno. Ovdje se radi o prevari. Ja sam dečko s ulice i ja ću to za mog brata riješiti, a ti ćeš biti mrtav ne bude li novca”, prepričao je Cvijanović istražiteljima dio Jankovih prijetnji.

“Ubio sam ja već sto ljudi, ubit ću ih i još, a ti mi nećeš biti ni prvi ni zadnji. Odi sad na policiju pa me slobodno prijavi, ubit ću ja i policajce!” Majkić je, tvrdi Cvijanović, smirivao Janka, koji se nakon toga smirio, ali je na kraju ipak, kako tvrde tužitelji, rekao Cvijanoviću: “Čekam te do ponedjeljka, a onda si gotov!”

Istraga umjesto partnerstva

Poslovni odnos srbijanskog “kralja kocke” i kontroverznog hrvatskog financijaša seže unazad godinu dana, ali umjesto do poslovnog partnerstva doveo je do istrage.

“Ja sam Majkiću trebao ishodovati sredstava za rekonstruiranje hotela Union, nakon čega bih ja postao poslovni partner, što bi mi bila nagrada za obavljeni posao. Ali, šest mjeseci nakon što smo dogovorili posao ja sam vidio da to neće biti moguće jer nisam mogao osigurati sredstva za taj projekt. U međuvremenu sam na internetu našao da je Majkić u prošlosti osuđivan, ali sam to uzeo s rezervom.

Zadnjih šest mjeseci Majkić me upozoravao da će biti problema ako ne odradim posao na koji sam se obvezao, da će on ući u probleme i da ću nakon toga ja imati probleme. Živio sam u strahu. Bio je nametljiv, zbog njega sam završio u bolnici, dolazio mi je kući, a ja sam mu govorio da ću to riješiti, ali sam zapravo lagao iz straha, ulazio zbog toga u sve veću laž, obećavao da ću ishodovati sredstva od ruskih partnera, ali sve to nije bila istina” ispričao je Cvijanović.

Tvrdi kako mu je Majkić stalno govorio da će on propasti ako on u tome ne uspije, da to neće proći nekažnjeno i da neće samo tako završiti.

“Bio sam doveden na prosjački štap. Krajem studenog prošle godine Majkić mi je rekao da će dogovoriti sastanak s čovjekom koji od mene može naplatiti moje obaveze prema njemu. Poslao sam mu poruku kako ne želim da se itko miješa u naš posao, ali mi je odgovorio da ne može tog “čovjeka” opozvati. Rekao je da je već dogovorio sastanak u kafiću iza hotela Antunović. Našli smo se u subotu 4. prosinca, ali prije tog sastanka otišao sam javnom bilježniku i ovjerio izjavu da ću osigurati 100.000 eura za tog Majkićevog čovjeka” dio je Cvijanovićeve priče koji tvrdi da se od njega pokušalo iznuditi 2,5 milijuna eura.

Prijava

Cvijanović je, kaže, uplašen za život, odlučio otići u policijsku postaju na Črnomercu u ponedjeljak 6. prosinca. Već navečer kontaktirali su ga iz Heinzelove i istu večer je u fotoalbumu prepoznao Janka, kojem, kaže, nije znao prezime.

“Policija mi je rekla da njima treba neko vrijeme kako bi se organizirali i tražili su da sastanke s Majkićem odgodim do srijede. Ponedjeljak i utorak bili su jako teški dani jer sam uvjeravao Majkića da se nađemo u srijedu, a on je tražio da se nađemo što prije. On je predložio da se nađemo u hotelu kod Nogometnog kluba Zagreb, a ja sam inzistirao da ne dođe Janko. Rekao mi je da se ništa ne brinem, da on neće doći dok ga ne pozove. Ali, kad sam dolazio u hotel, vidio sam da sjedi Majkić i leđima je bio okrenut Janko” ispričao je Tihomir Cvijanović.

Uslijedio je rasplet s početka ovog teksta, a srbijanski “kralj kocke” završio je u Remetincu. I dok je pitanje kad će uslijediti i kako će završiti sudski rasplet ove priče, financijski konzultant Cvijanović morat će na osječki sud zbog USKOK-ove optužnice koja njega i njegovu izvanbračnu suprugu Ružicu Bilkić tereti za financijske malverzacije. Protiv njih je još 2014. pokrenuta istraga, među ostalim i da je Ružica Bilkić ovlastila svog izvanbračnog supruga da u ime općine pregovara s vlasnicima nekretnina o njihovoj kupnji za potrebe općine.

Počasni konzul u zatvoru

Cvijanović tvrdi da mu Majkić, doduše, nikad nije izravno prijetio da će ga ubiti. “Kralj kocke”, koji je već više od mjesec dana u pritvoru u Remetincu zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, pred hrvatskim pravosuđem zastupa odvjetnički ured Veljka Miljevića. Koliko će još počasni konzul Konga u Bosni i Hercegovini biti u pritvoru te hoće li se moći pozvati na diplomatsku putovnicu, neizvjesno je. Uostalom, i samo Majkićevo imenovanje počasnim konzulom Konga u BiH prije nekoliko godina obilježile su brojne kontroverze i nije išlo glatko. Vrlo brzo kad je predložen uspostavilo se da je riječ o čovjeku sumnjive prošlosti koji je bio prijavljivan kao višestruki počinitelj kaznenih djela u razdoblju od 1975. do 1983., ali službeno on nije kažnjavana osoba, piše Jutarnji list.


Komentari