Horvatinčić se upravo nalazi u Beču, a danas je trebao u zatvor. Evo koje je njegovo objašnjenje

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Tomislav Horvatičić (75) danas se trebao javiti na izdržavanje svoje kazne od četiri godine i 10 mjeseci zatvora. No, to se ponovno nije dogodilo. Umjesto da dan završi iza rešetaka, poduzetnik trenutačno leži u Beču gdje se oporavlja od operacije. Prema riječima njegova odvjetnika Velimira Došena, Horvatinčić je teški onkološki bolesnik, a sam zahvat trajao je sedam sati. Smješten je stoga na odjel intenzivne njege na kojem bi trebao ostati do kraja ovog tjedna. Napomenuo je odvjetnik kako je podnio zahtjev za odgodu.

“Tražim mjesec dana jer je to vrijeme u kojem bi iz Beča trebala stići medicinska dokumentacija. Priložili smo dokaz da je zaprimljen u bolnicu i termin operacije, no što se tiče kompletne medicinske dokumentacije, imat ćemo je tek kad dobije otpusno pismo iz bečke bolnice. Nakon toga ćemo vidjeti što ćemo”, poručio Došen, piše Večernji.

Podsjećamo, ovo je već drugi put da je Horvatinčić tražio odgodu jer se potrebne operacije ne mogu izvesti u hrvatskim bolnicama.

Ranije zakazane operacije u inozemstvu otkazivane su zbog epidemije koronavirusa, a kako je teški onkološki bolesnik, smatra da mu adekvatna njega i postoperativni oporavak ne bi mogli biti pruženi u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

Inače, spomenuta bolnica nema posebne uvjete za zbrinjavanje onkoloških bolesnika, no ovakvim pacijentima se skrb može pružiti u bilo kojoj od zagrebačkih bolnica. Da stvar bude bolja, bolesni zatvorenici do pretraga nekad dolaze prije nego li civilni pacijenti, a jedina razlika među njima jest što prvi na pregled dolaze u pratnji pravosudne policije.

Naravno, ako je tako odredio sud. Slična je stvar i s postoperativnim oporavcima i rehabilitacijama, jer se zatvorenici kojima treba postoperativni oporavak ili im je propisana fizikalna terapija, u pratnji pravosudnih policajaca odvoze u Varaždinske toplice.Stoga bi Horvatinčić, koji je u prosincu 2019. pravomoćno osuđen jer je u kolovozu 2011. skrivio pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par, rehabilitaciju mogao obaviti i unutar zatvorskog sustava. No ako zatraži novu odgodu prije no što sud o tome odluči, tražit će se mišljenje BOLS-a je li mu moguće pružiti svu skrb koja mu je potrebna, prenosi Večernji.


 


Komentari