Bivši eurparlamentarac mogao bi izbjeći sud: Osuđen je zbog zlostavljanja pasa, oglasio se Malenica

Pas u kavezu, ilustracija (Foto: Pixabay)

Bivši zaposlenik Europskog parlamenta Ivor Ivanišević i dalje izbjegava izručenje u Hrvatsku radi optužbe zbog silovanja pasa, a ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica u utorak je rekao kako njegovo ministarstvo nema nikakve veze s tim slučajem.

SILOVAO I MUČIO PSE: Raspisana je tjeralica za Ivorom iz Zagreba, šest godina nanosio bol životinjama

”Kada govorimo o Europskom uhidbenom nalogu govorimo o komunikaciji pravosudnih tijela. Mi kao ministarstvo nemamo nikakvu ulogu, već je isključivo riječ o komunikaciji sudova. U ovom trenutku nemam detaljnijih informacija, o tome bi trebao nešto reći sud koji je izdao Europski uhidbeni nalog temeljem kojeg trebaju postupati nadležna tijela druge države”, pojasnio je Malenica.

Na novinarski upit o tome treba li povisiti kaznu za zoofiliju, Malenica je naveo kako mogućnost revidiranja kazne uvijek postoji kada se otvori Kazneni zakon.

Moguća zastara?

“Mi trenutno imamo otvoren Kazneni zakon u dijelu paketa izmjena koja se odnose na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Tu smo u završnoj fazi razgovora s predstavnicima civilnog društva i akademskom zajednicom, ali isto tako i predstavnicima pravosudnih tijela”, prokomentirao je.

Na fotografiji: Ivan Malenica (Foto: Davor Pongračić/Cropix)

Podsjetimo, hrvatski sud je izdao tjeralicu za 47-godišnjim Ivaniševićem po kojoj je uhićen u Njemačkoj u svibnju ove godine. Međutim, bjegunac je u vrijeme zločina bio zaposlenik Europskog parlamenta te ga Belgija, zemlja u kojoj se parlament nalazi još nije izručila, iako bi zastara mogla nastupiti sredinom rujna.


Ivoševića se tereti da je silovao i zlostavljao pse u razdoblju od 2009. do 2015. godine, a sutkinja Jasna Zoretić Rendulić, već ga je u odsutnosti osudila na maksimalnu zatvorsku kaznu od godine dana zatvora.

Ivošević je svoja zlodjela detaljno opisao u E-pošti, ali je sutkinja, kao olakotnu okolnost, istaknula da bivši europski zastupnik nije bio ranije osuđivan.


Komentari