ZET-OVCI NA SUDU! Otpustila je vozača bez diplome pa dobila otkaz. On je vjenčani kum direktorice

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Marica Špehar pravnica je koja je 26 godina radila u ZET-u do trenutka kada je, kao voditeljica službe za ljudske resurse i zaštitu, uočila nepravilnosti na radnom mjestu. Naime, 2014. u javnosti su počele kružiti glasine kako dio vozača ima krivotvorene svjedodžbe, što je Špehar navelo da provjeri ima li u tome istine. Nakon što je uočila propuste i zatražila da se nezakonito zaposlenim vozačima uruči otkaz, dobila ga je i ona sama.

Bivša voditeljica kadrovske službe 2016. je godine započela sudsku borbu s poslodavcem, koju bi uskoro mogla i dobiti, piše Jutarnji. Prošlog je tjedna Općinski radni sud u Zagrebu donio presudu u kojoj stoji da u pravnom smislu njezin radni odnos nije prestao, a ZET je mora vratiti na radno mjesto na kojem je bila prije otkaza ili je rasporediti na drugo radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i sposobnostima.

Navedena presuda sutkinje Jelice Pandurić je nepravomoćna i na nju se ZET može žaliti. No, Pehar ima odlične izglede da dobije tu pravnu bitku jer je “prvu rundu” već dobila – pravomoćno je već presuđeno da je otkaz koji joj je u lipnju 2016. potpisala direktorica ZET-a Ljuba Rončević Žgela – protuzakonit.

Nakon što je Špehar zatražila otkaze vozača, trebalo je zaposliti nove pa je formirano povjerenstvo za odabir novih vozača. Iste su 2014. godine gradonačelnik Milan Bandić i direktor ZET-a Ivica Tolić završili u istražnom zatvoru što je na njegovu poziciji dovelo zamjenicu Ljubu Romčević Žegu. Tada je započela agonija.

Tolićeva desna ruka imala je svoju viziju kako provesti natječaj za zapošljavanje novih vozača pa je Špehar, iako je bila voditeljica kadrovske službe, izbacila iz novog povjerenstva i umjesto nje tamo postavila Ljiljanu Pećinu, kojoj je Špehar bila šefica. “Modus operadni” podrazumijevao je da Špehar dostavi dokumente onih kandidata za vozače koje je unaprijed odabralo, a koji nisu priložili svu traženu dokumentaciju.

Inače, Šephar je na sudu kazala i kako je jedan od otpuštenih vozača Ivan Klobučar, vjenčani kum Ljube Romčević Žgela.


Iako je Špehar na sudu rekla da ih je upozoravala na nepravilnosti i nudila kandidate koji su dostavili potpunu dokumentaciju, takvi povjerenstvo nisu zanimali. Pritom su ju optužili da usporava i opstruira proces zapošljavanja vozača.

ZET je pred sudom tvrdio da je početkom 2015. donesena “nova sistematizacija” radnih mjesta, prema kojoj je njezino radno mjesto ukinuto, ali joj je ponuđeno mjesto samostalnog referenta. Špehar je tu ponudu odbila, pa joj je u lipnju 2016. uručen otkaz. U kolovozu 2016. tužila je poslodavca tražeći poništenje otkaza i povratak na staro radno mjesto. Općinski radni sud je u ljeto 2017. u cijelosti usvojio njezinu tužbu, ali je ZET uložio žalbu.

U ožujku 2018. Županijski sud u Rijeci potvrdio je dio prvostupanjske presude u kojoj stoji da je otkaz Marici Špehar nezakonit jer je na sudu dokazano da ZET nije ukinuo njezino radno mjesto, nego je na isto mjesto zaposlio novu osobu. Pritom je naloženo da se ponovi suđenje vezano za vraćanje na staro radno mjesto, što je sada okončano nepravomoćnom odlukom s početka ovog teksta.

Inače, Ljuba Romčević Žgela, koja je Marici Špehar uručila nezakoniti otkaz i danas je predsjednica uprave ZET-a. Njezin vjenčani kum i dalje je zaposlen u istom poduzeću.


Komentari