Zavirili smo u unutrašnjost tramvaja iz Njemačke: Jedan detalj bode u oči

Foto: Zagreb.info

Nakon što je u petak ujutro procurila informacija da je u ZET-ovu garažu stigao prvi primjerak polovnog tramvaja iz njemačkog Augsburga, gradska je uprava odlučila otvoriti njegova vrata i pozvati nas da razgledamo njegovu unutrašnjost.

Novi tramvaji imaju ogroman nedostatak: Zagrepčanima se neće svidjeti kad vide odgovor ZET-a

Tramvaj se trenutno nalazi u radionici na Remizi, a ondje će i stajati neko vrijeme dok vozilo ne dobije sve potrebne dozvole za prometovanje te dok vozači ne prođu obuku za njegovim rukovanjem. No, na prugu bi trebao izaći do Božića.

Dok građani čekaju da i sami iskuse vožnju oldtimerom iz 1996. godine koji, tvrde u gradu, vozi i nekim japanskim i njemačkim gradovima, mi smo se prošetali njime i iz prve ruke vidjeli kako vozilo izgleda.


Zastarjela tehnologija

Koliko će duboko zelena boja samih sjedala biti estetski privlačna ovisi o ukusima putnika. Neke bi ova boja mogla neugodno podsjećati na dnevne boravke iz kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, dok bi drugima taj retro “štih” mogao biti sasvim privlačan.

Uspjeli smo zaviriti i u upravljačku ploču vozila. Tehnologija je evidentno zastarjela no, sa znanjem da gradskim ulicama voze i desetljećima starija vozila, vozačima ne bi trebalo trebati dugo da se prilagode.

Iz Grada podsjećaju da ova vozila trenutno još uvijek prometuju gradovima poput Augsburga, Franfurta na Maini i Nuremberga kao i japanskom Okayamom, te Toyamom.

Zagrepčani nisu oduševljeni

“Tramvaji su izvorno proizvedeni 1996. godine, no zbog postupka obnove koji je obuhvatio sve segmente vozila, njihovo stanje očuvanosti i ispravnosti je na razini znatno mlađih  vozila i neosporno je kako će još dugi niz godina odgovarati zahtjevnim uvjetima svakodnevnog prijevoza i gradskog prometa općenito.

Star je 27 godina i nema klimu: Ovo je prvi polovni tramvaj koji je stigao u Zagreb

O njihovoj kvaliteti govori i činjenica kako taj tip tramvaja i dalje svakodnevno prevozi milijune njemačkih građana te smo sigurni kako će zadovoljiti i naše potrebe i standarde prijevoza”, kazali su u gradskoj upravi.

Kada prošeta tramvajem jedan detalj se osobito ističe i bode u oči. Naime u tramvaju je i dalje ostala karta tramvajske mreže Augsburga.

Unutrašnjost tramvaja (Foto: Zagreb.info)

Građani, međutim, trenutno nisu previše oduševljeni izgledom tramvaja. “Prvo sam pomislio da je predstavljanje nekog raritetnog vozila u tehničkom muzeju”, našalio se jedan čitatelj. “Šteta što nije zauvijek zakasnio”, “Sramota, kupujemo starudije”, “Stigla stara krama, bravo Nijemci, Hrvatska postala reciklažno dvorište”, pišu čitatelji.


Komentari