ZAŠTITITE SE! Epidemija gripe do kraja mjeseca će biti na vrhuncu

Foto: Screenshot/YouTube

Sezona gripe svoj će vrhunac doseći u narednim tjednima. Zbog posljedica gripe umrlo je  14-ero pacijenata.
“Uglavnom je riječ o starijim i kroničnim bolesnicima. Kod nekih je bila potvrđena gripa, kod nekih se ona pretpostavlja prema kliničkoj slici. Dio preminulih pacijenata imao je i gripu i pneumoniju, neki samo gripu ili samo pneumoniju” objasnio je dr. Rok Čivljak za Večernji list.

Godišnje od gripe umre 500 do 600 pacijenata, ali se ona ne broji kao uzročnik smrti. Ona se statistički bilježi u slučaju da je laboratorijski dokazana. Zbog toga je broj priavljenih slučajeva manji od stvarnog broja oboljelih.

Najviše oboljelih od gripe je među predškolskom djecom. Iako se gripa može samoizlječiti u desetak dana, često može doći do komplikacija i smrtnih ishoda. Najmanje oboljelih od gripe ima među starijom populacijom, ali je ona okidač nekih kroničnih bolesti.

““Zdrava osoba” je relativan pojam, mi već nakon 30. godine imamo naslage na krvnim žilama. Gripa je sistemska bolest, što znači da zahvaća cijeli organizam, i ima sposobnost da otkida plakove s ateroskleroznih žila. Tako otkinuti komadić plaka može začepiti neku krvnu žilu i, ako nema hitne intervencije, posljedica može biti fatalna”, govori mikrobiolog iz HZJZ-a, dr. Vladimir Draženović.


Komentari