Zagrepčanima je dosta odvratnih prizora: ‘Došli su mi gosti iz Njemačke, prva reakcija ‘pa što je ovo’?”

Grafiti u centru grada (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Gotovo nema zgrade u centru grada, a i mnogo šire, koja nije zašarana grafitima. U nekim slučajevima radi se ipak o uličnoj umjetnosti, ponekad nastaloj u sklopu organizirane akcije, no za većinu “radova” bez problema se može reći da je riječ o žvrljotinama i, rekli bi mnogi, običnom vandalizmu.

‘PORED SVIH PROBLEMA U GRADU…’ Ima ih na svakom koraku u Zagrebu, a ljudi ih ili vole ili mrze: ‘Katastrofa je kako izgledaju’

Jedna je Zagrepčanka tako javno podijelila svoje ogorčenje uz priču kako su na taj prizor reagirali gosti koji su došli u posjetu iz Njemačke.

‘Zar je to naš bijeli Zagreb?’

“Nedavno sam dobila posjetu iz Njemačke. Prvi puta su došli Zagreb. Prva reakcija: pa što je ovo sa vašim zgradama? Užas! Sve išararano grafitima!”

“Kako smo to dozvolili? Što je to nastalo od našeg grada? Otvorite oči i pogledajte oko sebe. Zar je to naš bijeli Zagreb? Zašto nema odgovarajućeg kažnjavanja?”, zapitala je korisnica Facebooka.

Zakmardijeve stube (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Mnogi su se Zagrepčani, u Facebook grupi koja okuplja ljubitelje našeg grada, s tim mišljenjem složili.


“Cijeli grad je potpuno propao. Centar je oronuo. Bez ideje i koncepta. Nakon tri godine, sada kada smo otvoreni, posvuda cerade i gradilišta. Trg Sv.Marka teška nakaznost”, dio je komentara jedne osobe.

Grad sve plaća: Najavljuje se žestok obračun s grafitima, stižu i kamere

“Upravo tako! Trebale bi biti kazne oštrije i strože, ali i obveze da plati saniranje fasade! Tako je u Njemačkoj, zato oni imaju čiste zgrade! I mene to jako ljuti, nitko nizašto ne odgovara i zato nam raste bahatost i nasilje na svim razinama!”, rekla je jedna članica grupe.

“Meni to jako smeta u Zagrebu! Izgleda zapušten, neuredan, kao grad o kojem se ne vodi briga. Za grafitere bi ja lijepe kazne dala! Na pr. uklanjanje o vlastitom trošku”, rekla je još jedna korisnica Facebooka.

Godinama isti prizor pod Zakmardijevim stubama (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

“Slažem se s vama u potpunosti. Sve dok se ne bude taj vandalizam kažnjavao neće biti urednog i lijepog grada pa da nam je na vlasti ne znam koja opcija… Stvarno su si uzeli maha, cijeli su nam grad devastiralo”, napisala je jedna Zagrepčanka.

KOJI JE NAJLJEPŠI? Počinje izbor najboljeg grafita u Zagrebu, pogledajte kako sudjelovati!

No, neki su ukazali na to da Zagreb nije, ni približno, jedini grad u Europi koji se bori s ovim problemom. “Je, u njemačkoj ni jednog grafita nema… Obožavam kad se gasterbajteri nađu pametovat, codma vritanjak i doma”, rekao je jedan gospodin.

“Pričaš bajke. Ili ti ili tvoji rođaci ili tko već je. Njemačka je puna grafita – svuda! A kaj se tiče bijelog Zagreb grada, da, želim grafite! To je identitet Mog Grada. I nije bijel nego plave boje”, odgovorio je jedan muškarac.


Komentari