Zagrepčani traže hitno rješenje za Jakuševec: ‘Uzmite Ljubljanu za primjer, ima jeftino i učinkovito rješenje’

Odlagalište Jakuševec (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Dojmovi nakon odrona otpada na odlagalištu Jakuševec, ne smiruju se ni u utorak, što ne treba čuditi s obzirom na tragediju u kojoj je ozlijeđeno troje radnika, od kojih je jedan izgubio ruku.

Danas nastavak odlaganja smeća? Radnici ne žele na Jakuševec, objavljeni podaci o kvaliteti zraka

Zbog toga se radnici i sindikati djelatnika Čistoće navode da ne žele dolaziti raditi na ovom smetlištu, kojeg pritom i sami stanovnici kvarta žele konačno zatvoriti jer se smrad ne širi samo susjedstvom, već i u drugim dijelovima Zagreba.

Svi žele zatvoriti Jakuševec, ali nikako da se to i realizira. Stoga smo u našoj Facebook anketi pitali čitatelje portala Zagreb.info: “Kako biste vi riješili problem odlagališta na Jakuševcu?”.


Sortirnica ili spalionica?

Na naše pitanje su stigli brojni prijedlozi.

“Napraviti Centar za gospodarenje otpadom s MBO tehnologijom, sortirnicom i kompostanom , te eventualno energana (i to samo prema potrebi) na kraju tog cijelog procesa. Relativno jeftino i učinkovito rješenje koje se može brzo realizirati. Primjer je Ljubljana”, savjetovao je jedan čitatelj.

Stanovnici Jakuševca hitno se okupili nakon odrona: ‘Krećemo u akcije’

Pričalo se i o jednoj opciji koja je ranije svima bila mrska.

“Treba izgraditi spalionicu. U centru Beča i drugih gradova su spalionice. Naravno, njihovi građani se pridržavaju propisa i razvrstavaju otpad. Naši još uvijek misle da će to netko drugi za njih učiniti”, naveo je jedan naš pratitelj iako napomenuvši da Zagrepčani moraju naučiti neke stvari koje Bečani odavno znaju.

Odlagalište otpada Jakuševec dan nakon odrona smeća.
(Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Jedna naša čitateljica, uzor vidi u jednoj azijskoj zemlji.

“Onako kako je riješeno u Japanu. Ne samo da se rješavaju otpada na kvalitetan način, već ga pretvaraju u sirovine. Dakle, privređuju sa smećem”, navela je.

Za jednu našu pratiteljicu, najveći je problem što se ne rade promjene s novcem koji se dobiva od poreznih obveznika.

“Svi plaćamo odvoz, na sve načine kako koja vlast odredi, ali nitko u ništa po tom pitanju ne ulaže, već samo komplicira i pravi veći nered od potrebnog. Zar nisu plave, žute vrećice još veće nepotrebno smeće, a moglo je samo u kante sve razvrstavati? Sve naše dobivene uplate podijele na plaće zaposlenika, kojih ima duplo previše u administraciji. Sve samo gazde, direktori, šefovi”, tvrdi.

Odlagalište otpada Jakuševec (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Zbog odrona u ponedjeljak, brojne su kritike na aktualnog zagrebačkog gradonačelnika, ali brojni zamjeraju i bivšem čelniku metropole.

Odlagalište Jakuševec (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Ima tko je plaćen za ovo

Neki od naših čitatelja, međutim, nisu htjeli dati svoje prijedloge.

“Neka rješava tko je plaćen za to”, poručila je jedna naša čitateljica.

Direktor Čistoće otkrio veliku istinu o Jakuševcu: ‘Moramo to učiniti što prije’

Nije bila usamljena u tom razmišljanju.

“Ima tko je zadužen za to. Mi građani niti smijemo, niti nitko ne sluša naše prijedloge, a možda imamo čovjeka koji bi to dobro odradio”, smatra jedan od odgovora na našoj anketi.

Neki su upozorili da rješavanje Jakuševca nije posao za jednu osobu.

Jakuševec (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

“To jedan čovjek ne može sam. To mora pomoći sustav”, uvjerena je.

No, naposljetku, kad je riječ o suočavanju s problematičnim smetlištem, možda ne treba izmišljati toplu vodu. Umjesto toga, dovoljno je samo pogledati što je funkcioniralo u nekim drugim sredinama.

“Po modelu zemalja koje to uspješno rješavaju. Nije to neka matematika. Samo postaviti stručne i sposobne ljude”, zaključila je jedna naša čitateljica.


Komentari