Zagrepčani se opekli: Prilikom kupnje stana jedan kriterij posebno dolazi do izražaja

Stambena zgrada, Ilustracija (Foto: greissdesign / Pixabay)

Kupnja nekretnine predstavlja veliki financijski izazov pa stoga ne čudi kako se prije upuštanja u takav poduhvat razmatraju sve moguće opcije. Jedan je muškarac koji se upušta u kupnju stana s djevojkom zatražio pomoć online zajednice kako bi kupio stan bez da poslije požali zbog odluke.

Planiraju podići kredit do otprilike 200 000 eura pa ih zanima kojim kriterijima se trebaju voditi.

U Gradu Zagrebu spremaju veliku promjenu: ‘Želimo postići socijalnu pravednost’

“Ipak govorimo o nekretnini gdje planiramo provesti veći dio života, pa me interesira na što sve treba paziti, a da mi trenutno nije na umu. Na primjer, vrste grijanja, godište zgrade, prednosti/mane viših/nižih katova, kvartovi idealni za djecu, parking mjesta, buka, zelenilo u okrugu zgrade, itd.

Za sada znam da bih htio da je blizu tramvaja, ali ne preblizu avenije ili veće prometnice zbog buke. Volio bih zelenila u blizini i ne bih volio da je teža periferija grada (Podsused, Lanište, Sesvete)”, napisao je na društvenim mrežama.


Najvažnija protupotresna gradnja

Savjeta i preporuka nije nedostajalo.

“Najbitnije da je zgrada protupotresno izgrađena, to je prvi kriterij. Pa onda da je dobra zvučna i toplinska izolacija, te da se stan nalazi između dva druga stana kako bi se i tu uštedjelo na grijanju. Da nije baš stan od 20 kvadrata, nego da ima dovoljno prostora za barem tri odrasle osobe. Također, lokacija je dosta bitna, barem da je u blizini dućan i ako ti je bitno, kafić”, glasio je jedan od savjeta.

Mnogi od njih, ponukani iskustvima loše gradnje i nedavnog potresa u Zagrebu, upozorili su na važnost protupotresne gradnje.

Stambena zgrada, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

“Vidio sam oglas, stan u Zagrebu na Vrbiku, piše izgrađen 60-ih, a u stvarnosti 1948. Živio sam u takvoj i rasturena je od potresa, a na oglasu kao sve pet, lažu”, upozorio je jedan Zagrepčanin.

‘Jako mi je važno zelenilo oko zgrade’

Među najčešće spominjanim kriterijima bili su kvaliteta i godina izgradnje, parking i orijentacija stana.

“Uvijek je prisutno subjektivno balansiranje između prioriteta. Zato netko kupi manji stan na Trešnjevci, netko veći stan u Dubravi, netko kuću u Podsusedu”, navodi se u komentarima.

Zagrepčanin o neizdrživom stanju u kvartu: ‘Par puta sam se scimao noću misleći da je potres’

“Kupila sam stan ove godine. Gledala sam novogradnju, da smo prvi vlasnici, lokaciju (što dalje od grada to bolje), kvalitetu same gradnje (pozvala sam člana obitelji koji je profesionalac u tom polju, pa je on postavljao sva pitanja), parking, dvorište, da ima dvije spavaće. Zaštita od potresa također. Jako mi je bilo važno zelenilo oko zgrade, što sam i dobila. Garaža i podno grijanje su bonusi, kao i komarnici. Sve što me zanimalo sam pitala čovjeka koji mi ga je i prodao, možda najbolje da sva pitanja koja ti padnu na pamet zapisuješ. Uglavnom, moraš sam razmisliti što ti je najvažnije, ovisno o stilu života koji živite”, zaključila je Zagrepčanka.


Komentari