Zagrepčani godinu dana žive s plavim ZG vrećicama: Evo tko je platio najviše kazni zbog otpada

Pretrpani kontejneri na Borovju (Foto: Čitateljica)

Aktualni model odvoza i naplate otpada u Gradu Zagrebu traje već godinu dana, a građani su podijeljenih dojmova.

Bijesna Zagrepčanka zbog situacije u svojoj ulici: ‘Sramite se, djeca vam idu preko puta u vrtić’

Ranije smo pisali o brojnim prizorima smeća vidljivih na zagrebačkim ulicama, pritužbama na neredovit odvoz od strane gradske Čistoće, dok dio građana nered na ulicama više pripisuje nekulturi stanovnika, nego samoj ideji reguliranja otpada.

Kontaktirali smo Gradsku upravu za kratak osvrt na godinu dana ovog sustava.

Jedan od prizora pretrpanih kontejera u Zagrebu (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Kako su nam naveli, promjene koje su u gradskoj vlasti očekivali, prema njihovoj prosudbi, uspješno su potaknute.


“Velika većina građana je prihvatila promjenu te otpad odlažu i odvajaju. Primjenom novog modela odvajanja i prikupljanja otpada, usporedbom proteklih osam mjeseci ove godine s istim razdobljem prošle godine, masa miješanog komunalnog otpada manja je za 23 %, biootpada veća za 111 %, plastike veća za 63 %, a papira veća za 10 %. Također, prema procjenama, 50 % kanti za smeće je maknuto s javnih površina”, ocijenili su iz Gradske uprave.

Tomašević predstavlja podzemni kontejner na Ilirskom trgu (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Komunalni redari u akciji

Gradska vlast je navela i kako je trenutno u funkciji stotinjak tipiziranih i znatan broj netipiziranih bokseva na javnim površinama.

Zagrepčani šalju slike kontejnera na godišnjicu novog sustava: ‘To je odraz mentaliteta ljudi’

Velika novost prošlog listopada bile su i plave ZG vrećice za miješani otpad, različitih veličina i cijena, a ideja iza njihovog uvođenja bila je smanjenje otpada koje građani bacaju.

Podsjetimo, u teoriji, netko je mogao potrošiti i pet takvih vrećica od, primjerice, 40 litara u tri dana, čime bi si ustvari zadao velike troškove pri bacanju otpada, dok bi neki drugi, koji sporije troše vrećice koje su kupili vlastitim novcem i razdvajaju otpad mogli uštedjeti u usporedbi s cijenama odvoza koji je bio ranije zadan.

ZG vrećice (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Prema podacima zaključno s 26. rujnom ove godine, od početka novog modela, ukupno je prodano 23.872.760 komada ZG vrećica ili 2.387.276 njihovih rola.

Veliki dio novog modela su i kazne za nepravilno razvrstavanje otpada, a u tom je smislu Čistoća imala posla i s kaznama, iako je postojao jedan period prilagodbe gdje se kazne nisu izdavale.

“Čistoća je fakturirala ukupno 3434 ugovorne kazne u ukupnom iznosu od  294.792,08 eura, od toga 2592 za poslovne korisnike u iznosu od 261.802,08 eura, a 842 za fizičke korisnike u iznosu od 32.990,00 eura”, pobrojali su iz Grada Zagreba.

Jedan od ranijih prizora otpada u Zagrebu (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Također, mirovali nisu ni komunalni redari koji su, prema podacima do 31. kolovoza, podnijeli 424 prekršajne sankcije za pravnu i odgovornu osobu u iznosu od 110.030,31 eura.

Bilo je tu još i 15 prekršajnih sankcija za fizičku osobu obrtnika u iznosu od 2.632,70 eura te 311 prekršajnih sankcija za fizičku osobu u iznosu od 36.694,47 eura.


Komentari