Zagrepčane neuredni susjedi izbacili i takta pa im javno zalijepili natpis: ‘Potrudite se biti čovjek’

Šalata, ilustracija (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Kao i svaka veća metropola, Zagreb već dugi niz godina ima problema s otpadom. Dio krivnje leži u manjku radnika i ispravnih vozila zagrebačke Čistoće, no jedan dio tog tereta leži i na neodgovornim Zagrepčanima.

Tomašević najavio kada će se stabilizirati odvoz otpada: ‘Radnici Čistoće ulažu nadljudske napore’

Kao što se žale na otpad koji im ni ovaj tjedan nije odvezen, susjedi se često žale na neodgovorne pojedince koji ne mogu ili ne žele otpad ostaviti u zajednički kontejner ili na zeleni otok.

Stvaraju se umjesto toga hrpice nepropisno odvojenog otpada i divlji deponiji namještaja i građevinskog materijala, a kako bi ukazala na taj problem te ujedno pozvala druge na odgovornije ponašanje, jedna je osoba nalijepila natpis na zvono za staklo zelenog otoka na zagrebačkoj Šalati.


Veće kazne za neodgovorne

Hvala što odvajate otpad i stavljate ga u kontejner! Ako spadate u one koji odlažu otpad pokraj kontejnera može vas biti sram. Reciklažno dvorište nalazi se 100 metara dalje. Potrudite se biti čovjek”, piše na spremniku za staklo.

Fotografiju je podijelila građanska platforma 1postozagrad koja promiče zelene ideje i daje prijedloge kako dijelove grada urediti na ekološki održiviji način.

I iz Gradske uprave odlučili su se obračunati s neodgovornim susjedima pa tako najavili strože kazne za nepropisno odvajanje otpada te pojačan nadzor na lokacijama za koje se zna da se često pretvaraju u divlja odlagališta.


Komentari