Zagrebački studenti uhvaćeni u prijevari: ‘Dosad smo ih uhvatili dvadeset, izgubili su pravo na dom’

U idućoj akademskoj godini nedostajat će čak tri tisuće soba (Foto: Tomislav Krišto/CROPIX)

Govoreći o kapacitetima u zagrebačkim studentskim domovima, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra Zagreb za studentski smještaj Vlado Levak otkrio je u HTV-ovom ‘Studiju 4’ da je prošle godine čak dvadeset studenata sankcionirano zbog preprodaje soba.

(VIDEO) JE LI OVO NAJBIZARNIJI STUDENTSKI DOM? ‘Moraš skakati s balkona, izgleda zastrašujuće’

‘Studenti koji ostvare pravo na studentski dom, a nije im potreban, kasnije to preprodaju, a to predstavlja problem’, rekao je Levak te iznio iznenađujuće brojke.

‘Stvar moralne vertikale’

‘Prošle smo godine izvršili preko 30 kontrola, do sada smo uhvatili 20 studenata koji su izgubili pravo na studentski dom. To je stvar moralne vertikale samih osoba koje to rade. Čine i kazneno djelo subvencijske prevare, čega mnogi nisu svjesni. No, što je najvažnije reći, na taj način dom gube potrebiti odnosno studenti kojima je taj dom stvarno potreban’, rekao je pomoćnik ravnatelja Studentskog centra.

‘Kada se nekog uhvati, što se tiče Studentskog centra u Zagrebu, dostupna nam je disciplinska mjera gubitka prava gubitka na dom za cijelo vrijeme studiranja’, dodao je.

U Studentskom centru u Zagrebu po natječaju se dodjeljuje 6880 mjesta (Foto: Davor Pongracic/CROPIX)

Marijan Bašić iz Studentskog centra Split u istoj je emisiji priznao da u gradu pod Marjanom takvih problema nemaju. Nakon 22 sata u domove se može ući isključivo uz x-icu, a o toj se mjeri razmišlja i u Zagrebu.


‘Naravno, radimo i dodatne kontrole, tako da zadnje tri godine nismo imali nikakve preprodaje domova’, rekao je Bašić.

Najskuplja soba je 60 eura

Inače, u Zagrebu će u idućoj akademskoj godini nedostajati čak tri tisuće soba.

ZARADA NA TUĐI RAČUN! Sobe u studentskim domovima ilegalno se prodaju: ‘Treba uključiti policiju, to je kazneno djelo’

‘U Studentskom centru u Zagrebu po natječaju se dodjeljuje 6880 mjesta, ukupan kapacitet je gotovo 7500 mjesta. Nedostaje 3000 mjesta u Gradu Zagrebu, ali ove godine se subvencionira i podstanarstvo studenata u stanovima, tako da će još 1275 studenata ostvariti državnu subvenciju od 60 eura mjesečno’, objasnio je Vlado Levak.

U zagrebačkim studentskim domovima postoji šest različitih kategorija smještaja, a cijene se kreću od 27 do 60 eura mjesečno.


Komentari