Zagreb uvodi revoluciju u školske kuhinje: Evo što će ubuduće djeca jesti

Školska kuhinja, ilustracija (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Grad Zagreb uvodi revoluciju u prehranu učenika osnovnih škola: učenici će jesti zdravije,  a namirnice će uskoro dolaziti s obiteljskih gospodarstava s područja zagrebačkog prstena.

BESPLATNA HRANA UČENICIMA! Zagreb najavljuje veliki projekt: ‘Svi učenici će imati besplatan školski obrok’

Početkom ove godine Vlada Republike Hrvatske počela je, podsjetimo, provoditi projekt besplatnih obroka za svakog dijete, a tome se priključio i Grad Zagreb.

Od tada svaki zagrebački osnovac koji to želi može dobiti besplatan mliječni obrok, a radi se i na generalnom unaprjeđenju prehrane u školama. To se provodi u dvije faze, od kojih je prva povećanje broja učenika koji dobivaju obrok u školama, a druga poboljšanje kvalitete prehrane.

Školski obrok, ilustracija (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Uloženo 750.000 eura u opremu

Na prvoj fazi već se nekoliko mjeseci radi, a kako su nam rekli iz Grada, broj djece koja konzumira prehranu narastao je za 15.000, s prvotnih 44 tisuće na 59 tisuća. Većina djece konzumiraju mliječni obrok jer nemaju sve škole još uvijek uvjete da ponude ručak.

Uloženo je, kažu još, 750.000 eura u kuhinjsku opremu, a roditeljima se subvencioniralo ukupno 1.1 milijuna eura. Grad Zagreb od ove jeseni počinje s drugom fazom, onom poboljšanja jelovnika, a on će se postupno provoditi kroz nadolazeće mjesece i godine.


‘DJECA JEDU KOLIKO ŽELE’ Može se! Švedski stol za učenike može biti uzor i za zagrebačke škole

Predstavljeni su novi jelovnici koji će prilagoditi svakoj školi, ovisno o njenim uvjetima. No, plan je napraviti da svako dijete ima pristup zdravom doručku, ručku i užini. Jelovnike je izradio Prehrambeno biotehnološki fakultete, a sadrže kombinacije obroka za 77 dana s normativima za po 35 mliječnih obroka, ručaka i užina.

Primjeri zdravih obroka za učenike

Iz Grada su također istaknuli da se vodilo računa o potencijalnim alergijama učenika te će biti prikazan i popis alergen. Uvođenje ovih zdravih obroka bit će postepeno, s obzirom da nema svaka škola jednake kapacitete i mogućnosti za njihovu pripremu.

Primjeri jelovnika (Foto: Zagreb.info)

A što će sve jesti mališani? Doručak bi, na primjer, bile žitarice s mlijekom i suhim šljivama te lanenim sjemenkama ili možda riža na mlijeku sa šumskim voćem.

Što se tiče ručka, iz Grada su kao primjer naveli zelene popečke i mediteranski grah s kruhom, tjesteninu bolognese, te složenac s fileom iverka, zelenom salatom i krem juhom od cikle i riže. Kao varijanta navode se i pureće poplete, pire krumpir, umak od rajčice i zelena salata sa kruhom.

Projekt zelene javne nabave

Među primjerima užine navodi se puding od muškatne bundeve, puding od kruha, pizza s povrćem i palenta s kiselim mlijekom.

‘GRADI SE VEĆ 35 GODINA’ Dijelovi Zagreba bez osnovnih škola: ‘Na ulici je označen pješački prijelaz i oznaka za školu koja ne postoji’

Novost je i da u narednim mjesecima počinje pilot projekt zelene javne nabave, po kojem bi se prehrambene namirnice nabavljale od lokalnih OPG-ova Pilot projekt trajat će od 2023. do 2026. godine, a realizirat će se nakon raspisivanja natječajima za one koji žele sudjelovati. Interes za uključenje u projekt iskazalo je 30 škola.

Iz Grada su više puta naglasili da će uvođenje novog modela prehrane biti postupno. Trenutno je 11 zagrebačkih škola koji nemaju kuhinju te ne mogu pripremiti topli obrok.

Ilustracija: Foto: Pixabay

Paralelno s time, radit će se i na zapošljavanju dodatnih kuharica i ostalog kuhinjskog osoblja. U Gradu su imali sastanak sa ravnateljima svih zagrebačkih škola, a oni su dobili naputak da što prije pošalju što im sve treba za realizaciju ovog plana, uključujući broj radnika koji nedostatke te kuhinjske opreme koju je potrebno nabaviti. Na godišnjoj razini, za prehranu djece namjerava se potrošiti između 11 i 12 milijuna eura.


Komentari