VELIKA AKCIJA GRADA: Kreću u borbu s grafitima! Počinju sutra na Zakmardijevim stubama, a evo što se planira još

Grafiti u Zagrebu (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Grad Zagreb najavljuje da počinje veliku akciju na uklanjanju grafita na Zakmardijevim stubam i to sutra u 12 sati.

Od sutra ujedno započinje i primjena Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti objekata od grafita koju je donijela Gradska skupština Grada Zagreba na svojoj 15. sjednici 8. rujna ove godine.

Prema toj odredbi Grad Zagreb će financirati uklanjanje grafita u Urbano povijesnoj cjelini Zagreba i to u iznosu od 100 posto.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

“Ako se objekt nalazi na području Povijesno urbane cjeline Grad Zagreb, Grad Zagreb može na prijedlog Povjerenstva financirati 100 % troškova za uklanjanje grafita, a najviše do 88,00 kn/m2 s PDV-om i 100 % troškova za nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza, a najviše do 41,00 kn/m2 s PDV-om, na svim vanjskim dijelovima objekta koji su neposredno dostupni s javne površine.”

Suvlasnike će obvezati na uklanjanje

Podsjetimo, skupštinari su prihvatili izmjenu Odluke o zaštiti objekata od grafita, a time se omogućava 100-postotno financiranja troškova za uklanjanje grafita i 100-posto troškova za nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza za objekte na području Povijesno urbane cjeline zone zaštite A i dijela zone zaštite B koja se nalazi unutar vizurnog koridora.


Također, propisuje se i da se pravo na sufinanciranje odnosno financiranje može ostvariti uz uvjet da se suvlasnici obvežu godišnjim programima upravljanja zgradom planirati sredstva za zaštitu objekata od grafita i redovito o svom trošku provoditi mjere zaštite objekata od grafita.


Komentari