Vapaj samohrane majke koja nakon potresa nema kamo: ‘Država mene i kćer želi izbaciti na ulicu’

Hostel Arena. (Foto: Zeljko Puhovski/ CROPIX)

Nova drama odvija se u zagrebačkom Hostelu Arena u Remetinečkom gaju u kojem su i dalje smješteni brojni građani čije su kuće i stanovi stradali u potresu, ali još uvijek nisu obnovljeni tako da se u njih mogu vratiti živjeti.

U strahu da ih kreću izbacivati

Neki od stanovnika javili su nam se u petak ujutro i uzrujano ispričali kako se kod njih odvija prava drama. Naime, tvrde kako je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine krenulo nekima dijeliti rješenja da moraju iseliti iz hostela bez da im je osiguralo neko drugo privremeno rješenje stambenog pitanja.

U hostel, su kažu, stigli predstavnici ministarstva te brojni stanovnici hostela proživljavaju strah da će u roku od nekoliko dana biti izbačeni na ulicu. Ističu kako se već neko vrijeme u neslužbenim razgovorima vrši pritisak te im se prijeti da će morati van iako se još nemaju gdje vratiti.

Zagrebački zastupnik i vjeroučitelj rastužio objavom: ‘Razred bez Gabi je razred bez jednog anđela’

‘Oni nas na neki način žele riješiti’

Među njima je Gabrijela Drndelić koja je u potresnoj noći ostala bez stana na Langovom trgu te otad živi, prvo u Cvjetnom naselju, a nakon preseljenja u Hostelu Arena. Kaže da ju žele otjerati van, stan joj još nije obnovljen, a zamjenski joj ne daju.


“Oni nas se na neki način žele riješiti. Nudi se smještaj uz financiranje od strane države, u njihovim stanovima ili nešto, ali se opet se postavljaju raznorazni birokratski uvjeti. Netko ima pravo, netko nema pravo.

Kod mene je slučaj da sam bila zaštićeni najmoprimac. 20 godina sam ganjala uopće najmodavca da potpišemo ugovor o najmu, ali sada mi to ne priznaju jer je ugovor potpisan nakon potresa”, ispričala je Gabrijela.

Gabrijela Drndelić( Foto: Screenshot)

‘To je strahovit psihički pritisak’

Gabrijela ističe kako su posljednje vrijeme svi pod strašnim psihičkim pritiskom.

“To je strahovit psihički pritisak. Ja nisam u mogućnosti sebi bilo gdje plaćati podstanarstvo. Nama je jasno da mi ne možemo ovdje ostati do kraja života, ali koje nam druge mogućnosti pružaju.

Nekome su u telefonskim razgovorima rekli imaš 14 dana, nekome su rekli imaš 48 sati da izađeš. Ali ništa još pisanim putem nismo dobili. Rješenja pisana još nismo dobili”, objasnila je Gabrijela.

Dodala je kako su djelatnici ministarstva na razgovorima s upravom Hostela te svi strepe što će od toga biti.

Došao u Holding po besplatne ZG vrećice pa poludio: ‘Zašto se ponašaju prema nama kao prema smeću’

‘Gdje ću ja s djetetom?’

Nakon gospođe Gabrijele na telefon se javila jedna samohrana majka koja u hostelu boravi s malom kćerkom.

Zbog osjetljivih životnih okolnosti zamolila nas je da ne objavljujemo njezin identitet. Ona je također u velikom strahu jer se u stan koji je stradao u potresu sa svojom djevojčicom još ne može vratiti. S druge strane iz ministarstva, kaže, vrše na nju pritisak.

“Žele da izađem van o svom trošku. Tako su mi rekli iz ministarstva i sad su još došli dijeliti ta rješenja. Neki su već dobili rješenja. U stan se ne mogu vratiti jer curi krov.

Zamjenski mi ne daju jer nemam papire za obnovu, a moja predstavnica diže kredit da se to sredi, ne želi ništa tražiti od države i to je sad stalo”, ispričala je pa se požalila kako država nema razumijevanja za situaciju.

Hostel Arena.
(Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

‘U strahu sam i na rubu živaca’

“Oni vide da se traži kredit, ali njih nije briga jer se ne ide u konstrukcijsku obnovu, a nama ne treba konstrukcijska, nama curi krov. Ja dijete ne mogu unutra vratiti. Gdje da ja sad idem.

U strahu sam i na rubu živaca. Ovo nije pošteno. Niti se ima tko vremena snaći ni ništa. Samo tako nas izbaciti. Na telefon su nam rekli da imamo vremena do 31.10.”, objasnila je.

O cijeloj situaciji poslali smo i upit Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako bi nam pojasnili što se događa. Njihov ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.


Komentari