(Video) Tomašević otvorio novu pješačku zonu: Opet došao Pernar praviti probleme

Gradonačelnik Tomašević otvorio je novu pješačku zonu. (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je novu pješačku zonu na dijelu Masarykove ulice – od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve – od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice.

Na konferenciju za medije ponovno je upao Ivan Pernar i provocirao gradonačelnika pitanjima te je Tomašević prekinuo konferenciju.

(Video) Pernar opet radio kaos, ali ovaj put Tomašević je imao pojačanje: ‘Pernar, izdajico’

Povodom otvaranja svjetski poznat street art umjetnik Lunar je oslikao križanje Preradovićeve, Tesline i Masarykove, a građane očekuje i kulturno-umjetnički program koji će se održavati kroz nekoliko dana.


Bogat kulturni program

16.09.2023. SO-DO Sustav orkestara djece i omladine i umjetnička organizacija Cristoforium / 11h

17.09.2023.     ansambl „Ivan Goran Kovačić“ / 12h
Zaplešite s Mateom! /13h
18.09.2023.   Zagrebački orkestar ZET-a / 17h
19.09.2023.     ŠLAGERISTI (Ivana Starčević i Matija Antolić) / 17h
20.09.2023.     Zagrebački solisti / 17h
21.09.2023.    Zagrebački orkestar ZET-a / 17h
22.09.2023.    Ženski vokalni ansambl Zwizde / 17h

Već problemi zbog novih pješačkih zona: ‘Kak bumo mi tu došli po starije ljude u bolnicu’

Europski tjedan mobilnosti

Nova pješačka zona uvodi se paralelno s početkom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, a sve kako bi se oslobodilo što je više moguće javnog prostora za pješake i bicikliste te potaknulo građane na korištenje javnog prijevoza.

Nova pravila

Podsjećamo, nova regulacija prometa u gradskom središtu imat će sljedeća obilježja:

  • Mijenja se dopušteni smjer kretanja Berislavićevom ulicom te će po novom biti od istoka prema zapadu sa pristupom iz Gajeve ulice, a sve kako bi se omogućio redovan pristup vozila u Preradovićevu ulicu na dio južno Berislavićeve.
Automobilima će biti zabranjeno voziti Masarykovom od Gundulićeve. (Foto: Zagreb.info)

Nadalje, fazno će se uspostavljati i nova prometna regulacija kojom će se osigurati više sigurnih površina za pješake i bicikliste, uz osiguravanje protočnosti motornog prometa:

U Gundulićevoj ulici na dijelu od Varšavske do Ul. Andrije Hebranga, ukida se prometna traka prema jugu, a dvije prometne trake za smjer sjever, pomiču se prema sredini kolnika sa čije će obje strane, također na kolniku, biti obilježene biciklističke trake (po jedna za svaki smjer). Time će se sadašnje biciklističke staze ukloniti sa nogostupa čime će pješaci dobiti više slobodnog prostora za sigurno i slobodno kretanje.

Zagreb uvodi ogromne prometne promjene: Šire se pješačke zone, a uvode se i nova pravila za vozače

Na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske, planira se obilježavanje biciklističke infrastrukture kao i na početnom dijela Masarykove do Gundulićeve ulice, na kojem će biti samo jedna prometna traka u smjeru istoka, s obostranim biciklističkim trakama na kolniku.


Komentari