Uskoro počinje sezona gripe: HZJZ objavio kad počinje cijepljenje i gdje se javiti

Smrtonosna bakterija širi se Japanom (Foto: Pexels)

Za novu sezonu gripe nabavljeno je 500.000 doza četverovalentnog cjepiva te će se s cijepljenjem početi najvjerojatnije krajem listopada, objavili su priopćenjem u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

SEZONA GRIPE KUCA NA VRATA: Liječnica istaknula savjete za zaštitu od zaraze i podsjetila na cjepivo

Za osobe za koje je cijepljenje preporučeno i besplatno, nabavljeno je 500.000 doza cjepiva te se očekuje da će ono u četvrtak doći u Hrvatsku.

Cijepljenje protiv gripe započet će u ponedjeljak, 30. listopada 2023. uz napomenu da će neki županijski zavodi stići distribuirati cjepivo u ambulante već tijekom sljedećeg tjedna pa će moći početi cijepiti i krajem tjedna (od 24. do 27. listopada).

Besplatno za osobe 65+

Riječ je o četvereovalentnom cjepivu koje će biti besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija.


Cjepivo je, među ostalim, besplatno za osobe od 65 godina i starije, kronične bolesnike, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike i trudnice.

Cjepivo, ilustracija (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Kao i prošle godine, sadržavat će cijepne sojeve A (H1N1 i H3N2) i B (Austria i Phuket), na temelju rezultata praćenja genskih i antigenskih osobina virusa gripe koji su cirkulirali lani.

Sastav cjepiva odgovara sastavu koji je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija i Europska agencija za lijekove.

Kako i gdje se javiti

“Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od niže navedenih skupina s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija gripe, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.

Počelo jesensko cijepljenje protiv COVID-a: Porast broja oboljelih

Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

O mogućnosti cijepljenja u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, ako nemate izabranog liječnika, molimo da se informirate i zatražite termin telefonom”, poručuju u HZJZ-u.