U Zagrebu rodila trudnica zaražena koronavirusom: Mama i beba su dobro, a porod je bio isplaniran do najsitnijih detalja

FOTO: Pixabay

U Zagrebu je jučer obavljen prvi korona porod. Kako javlja Jutarnji, jučer u 6 ujutro u rađaoni KB Sveti Duh, mama Melita koja je pozitivna na koronavirus rodila je malenog sinčića Tea.

Porod je trajao tek nešto više od sat i pol, no sve je bilo isplanirano do najsitnijih detalja i ništa se nije smjelo prepustiti slučaju. Porod je prošao dobro, a mama i beba nalaze se u istoj sobi, distancirani dva metra jedno od drugog.  Melita doji svoje dijete kao i sve druge rodilje s maskom na licu jer znanost kaže da za to nema nikakvih prepreka.

“U 4 sata pukao mi je vodenjak i onda je sve krenulo. Znala sam da je kucnuo trenutak i da moram ‘pokrenuti proceduru’. Nazvala sam po dogovoru u bolnicu, oni su već bili spremni. Sve je išlo k’o po špagici. Čak ni porod nije dugo trajao jer već u 6 sati začuo se Teov plač. Ima čak 3810 grama, živahan je i ne pokazuje nikakve simptome korone. Naravno, oboje smo u izolaciji, ali mogu dojiti. Bude li sve u redu, već ćemo u četvrtak kući”, opisala je mama za Jutarnji.

“Sve je počelo testiranjem moga supruga koji se trebao vratiti na posao u Kazahstan. Mislili smo da je to je rutina, zdrav je, nema ni temperaturu, ne kašlje… A onda šok, test je bio pozitivan, a to je značilo da postoji mogućnost da i djeca i ja također imamo koronu. Za koji dan trebam roditi. Što će sad biti? Gomila pitanja prolazila mi je kroz glavu bez odgovora. Naime, suprug je išao na testiranje samo zato što je negativan test bio uvjet da se vrati na posao. Kazahstan, naime, traži negativan test pri ulazu u zemlju. Došao je na nekoliko dana da nas vidi jer imamo još dvoje djece, a i ja sam bila pred porodom. Nakon tog šoka, naravno, slijedilo je moje testiranje, kao i djece, a na kraju se pokazalo da smo svi, nas četvero, pozitivni na Covid-19, ali bez simptoma”, kaže Melita.

Melita je kazala kako su epidemiolozi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” riješili problem. Kontaktirali su liječnike bolnice KB-a Sveti Duh i već su tada počele pripreme

I liječnicima KB-a Sveti Duh bilo je to prvo iskustvo s pozitivnom trudnicom na Covid-19 i to pored sam porod.


“Najprije smo mislili inducirati porod, ali smo se predomislili jer gospođa nije imala nikakvih simptoma odnosno nije bilo medicinskih razloga da ubrzavamo porod. Pokazalo se da je to bila dobra odluka”, objasnio je pripreme za njihov prvi koronaporod prof. dr. Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh.

Nakon poroda, mama i beba su testirani, a analizirat će se i antitijela kod bebe kako bi se vidjelo je li bilo transmisije. Sve nalaze bebe iz bolice poslat će i u Infektivnu kliniku prof. dr. Goranu Tešoviću, pedijatrijskom infektologu.


Komentari