U Zagreb uskoro stižu rabljeni tramvaji: Zagrepčanima je kod njih važna samo jedna stvar

Primjer polovnog tramvaja koji nabavlja Grad (Foto: ZET)

Iako je Grad Zagreb potpisao ugovor za kupnju 20 novih tramvaja, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je u utorak upozorio kako Zagreb nema vremena čekati dvije godine koliko će trajati njihova proizvodnja u Končaru.

(Foto) Ovako izgledaju rabljeni tramvaji koji stižu u Zagreb: Koštali su 2,7 milijuna eura

“Odlučili smo kupiti rabljene dok ne dođu novi. Na tom natječaju smo dobili ponudu njemačkog grada Augsburga. Riječ je o niskopodnim tramvajima koji su kompatibilni s našim tračnicama. Riječ je o 11 tramvaja vrijednosti 2 milijuna i 700 tisuća eura. Tramvaji su stari 15-20 godina, što je manje godina od naših koji su stari 27 godina, a neki i 50”,  naveo je Tomašević.

ZET je već objavio i fotografije novih tramvaja, a kako im se sviđaju ”novi-stari” tramvaji Zagrepčani su nam otkrili na društvenim mrežama.

‘Vraćaju u mladost’

Dio naših čitatelja je poprilično zadovoljan. “Super su, vraćaju u mladost”, “Izvrsni su i hvala na pitanju, već smo ih imali priliku probati”, “Pa dobro, na prvu. Možda nam donesu njemački standard”, neki su od komentara.


Jedna od naših čitateljica se pridružila komplimentima. “Lijepo izgledaju, nadam se da će biti i udobni”, navela je.

Zagreb kupuje rabljene tramvaje: Objavljeno odakle dolaze i koliko su stari

Jednom čitatelju je već dosta starih modela koji se trenutno voze zagrebačkim tračnicama. “Bolje i to, jer kad vidim staru dvojku iz pedesetih, riga mi se”, poručio je.

Tramvaji su proizvedeni kasnih devedesetih (Foto: ZET)

Nekima izgled nije toliko bitan koliko količina i efikasnost, a gotovo svi se nadaju jednoj stvari – da će novi tramvaji pomoći točnosti voznog reda.

“Pa glavno da ima više tramvaja i da su u redu”, “Simpa su. Samo da svi redovito voze i da nema gužvi u jutarnjim i popodnevnim satima. S obzirom na to da volim šareno, meni je plava već malo monotona i jednolična. Kad bi bar tu plavu, ako tak mora biti, posložili u nenametljivi ton”, komentirale su neke od naših čitateljica.

Nisu bile usamljene u tom mišljenju.

“Nije bitan izgled, nego funkcionalnost. Da nisu bučni, da ne naruše ionako krhku statiku zgrada po centru. Da imaju klimu ljeti, grijanje zimi i da dolaze na vrijeme. Kupovali smo i druge rabljene tramvaje, nije ovo prvi put”, ustvrdio je jedan komentar.

Vožnja tramvajom može biti puna frustracije (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Nedovoljno zagrebački?

S druge strane, dio naših čitatelja nije zadovoljan promjenama koje u listopadu očekuju javni prijevoz.

“Nikako, stara krama”, “Nama je uvijek tuđe smeće najbolje”, ”Čini mi se da nemaju klimu”, neki su od manje laskavih komentara.

Kaos na Savskoj: Zbog ovog vozača nisu mogli voziti ni tramvaji

Jedna čitateljica je potegnula pitanje lokalnog štiha. “Nisu mi zagrebački”, procijenila je.

ZET-ov tramvaj (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Jednu čitateljicu brine i pitanje održavanja. “Ono što nitko neće, hoće Hrvatska i grad Zagreb. Imam pitanje, imamo li stručnjake za servis tih starih tramvaja?”, upitala je.

No, na kraju dana, izgled ipak izgled nije najvažniji faktor. “J**e mi se kak izgledaju, neka idu na vrijeme. Neka ni vozaču ni putnicima ni tračnicama ne čine loše”, zaključio je jedan naš čitatelj s kojim su se mnogi složili.


Komentari