U TIJEKU JE OBNOVA OD POTRESA: Klinika za ženske bolesti i porode KB Merkur privremeno seli u druge bolnice

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Klinika za ženske bolesti i porode u bolnici Merkur zbog obnove od potresa zatvara svoja vrata. Hitni ginekološki prijam radi do srijede, ambulantni i specijalistički pregledi obavljat će se u KBC-u Sestre milosrdnice gdje će početkom listopada biti smještene i onkološke pacijentice. Njihovo pak rodilište u kojemu imaju oko 2000 poroda na godinu seli se u Vinogradsku bolnicu i na Sveti Duh. Pred svima je kažu izazovno razdoblje, prenosi HRT.

Klinika sa 66 postelja među kojima su i onkološke pacijentice i s oko 2000 porođaja godišnje, na dvije godine zatvara svoja vrata. Sele se u KBC Sestre milosrdnice i na Sveti Duh.

“Sad svi moramo biti strpljivi”

“To nisu samo žene, ginekološki pacijenti, tu su rodilje, tu su i mala djeca, novorođenčad koja može biti i prijevremeno rođena, objašnjava izv. prof. dr. sc. Željko Duić, prim. dr. med./Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur.

Izazov je i skladištenje i preseljenje skupe opreme, baš kao i novo radno okruženje za 150 zaposlenika Klinike.

“Jesu li svi zadovoljni, je li svakome drago ići iz svoje kuće, ja sam ovdje proveo skoro 40 godina i najviše bih volio da odem u penziju odavde. Za sada moramo biti svi strpljivi i imati razumijevanja jedni za druge”, dodaje izv. prof. Duić.


U KBC-u Sestre milosrdnice čekaju ih otvorenih vrata. Radit će u dvije smjene, a broj porođaja u njihovu rodilištu mogao bi prijeći 4000 godišnje.

“Sve će pacijentice biti zbrinute”

“Nećemo biti strogo razdvojeni, nit ćemo moći razdvajati pacijentice, nego ćemo raditi svi sve. Tako da ćemo imati i 4 operacijske sale, povećat će se broj i onkoloških pacijentica, sve pacijentice će biti zbrinute”, ističe prof. dr. sc. Krunoslav Kuna, dr. med./predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC Sestre milosrdnice.

One iz okolnih županija upućuje se u bolnice u Sisku, Karlovcu, Bjelovaru i Zaboku.

“Spremni smo u potpunosti prihvatiti rodilje i trudnice iz Krapinsko-zagorske županije i iz okolnih dijelova zagrebačke županije i grada Zagreba, poručuje doc. dr. sc. Rajko Fureš”, dr. med./voditelj odjela za ginekologiju i porodništvo OB Zabok.”

Smještaj na dulje vrijeme za rodilje iz KB-a Merkur priprema se na bivšem COVID odjelu bolnice u Dubravi.


Komentari