U Gradu Zagrebu spremaju veliku promjenu: ‘Želimo postići socijalnu pravednost’

Ostala u šoku nakon prijedloga poslodavca (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Prođe li odluka u četvrtak na Gradskoj skupštini, kriteriji najam gradskih stanova više neće biti isti. Iz Grada poručuju kako time žele postići socijalnu pravednost, odnosno da se stanovi ubuduće dodijeljuju sukladno prihodu kućanstva, što do sada nije bio slučaj.

Naime, znalo se događati da oni koji imaju prihode iznad 6000 eura stanarinu za gradski stan plaćaju po 100 eura, dok s druge strane socijalno ugroženi građani i obitelji godinama čekaju na gradski stan.

Pročelnik o novim cijenama najma gradskih stanova: ‘Sve se mijenja samo onima s najvišim primanjima’

“Takav primjer je četveročlana obitelj koja po dosadašnjoj odluci za gradski stan od 64 m2 plaćala 115 eura mjesečne najamnine, a ima mjesečni prihod kućanstva od 6,200 eura”, naveli su iz grada.

Zbog takvih i sličnih primjera, Grad Zagreb mijenja Odluku o najmu stanova i Zaključak o visini najamnine tih stanova s namjerom da gradske stanove, njih više od 6000, koriste socijalno ugrožena kućanstva i kućanstva koja imaju ispod prosječne prihode.


Velike liste čekanja

Naime, na gradski stan već godinama čeka između 600 do 800 socijalno ugroženih obitelji, a ovom bi se odlukom regulirao i socijalni najam i priuštivo stanovanje.

Nakon usvajanja odluke na Gradskoj skupštini, gradonačelnik Grada Zagreba donijet će Zaključak o visini najamnine za stanove kojima upravlja Grad Zagreb. I prijedlog Oduke o najmu stanova i Zaključak o visini najamnine bili su u javnom savjetovanju, nakon kojega je usvojen niz prijedloga građana iznesenih u javnom savjetovanju.

Građani bjesne zbog nove promjene oko najma gradskih stanova: Kriterij više neće biti kvadratura ni lokacija

S novim iznosima bi se krenulo u primjenu od 1. srpnja 2024., a iz Grada navode kako su u pitanju dvije kategorije najmoprimaca, gdje su u prvoj kategoriji oni koji zadovoljavaju kriterije za stanove za socijalno ugrožene time što ne prelaze 30 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba (koja trenutno iznosi 1,300 eura) u prethodnoj godini po članu kućanstva za višečlana, te 50 posto za samačka kućanstva.

Oni će i dalje plaćati najamninu u visini zaštićene najamnine od 0,36 EUR/m2 (2,7 kuna po kvadratnom metru). To znači da će npr. za stan od 50 m2 plaćati mjesečnu najamninu od 18 eura.

Postroženi kriteriji

U drugoj su kategoriji najmoprimci koji zadovoljavaju kriterije za priuštivo stanovanje, koji su podijeljeni u tri razreda s obzirom na visinu prihoda. Kućanstva koja imaju manje od 50 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 12 posto prihoda, kućanstva od 50 do 80 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 16 posto prihoda, a kućanstva koja imaju više od 80 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini, plaćat će najamninu na razini 24 posto prihoda.

Osim toga, navedeni postotni iznosi prihoda od 12 posto, 16 posto i 24 posto umanjeni su temeljem prijedloga u javnom savjetovanju, a u prvotnom prijedlogu su iznosili 15 posto, 20 posto i 25 posto.

Cijena najma gradskih stanova izazvala pomutnju: ‘U ovim slučajevima stanarina mora biti minimalna’

Pravo na produljenje ugovora je sa 70 posto podignut na 80 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba po članu kućanstva. Također, temeljem javnog savjetovanja uvedene su dvije osnove za umanjenje iznosa visine najamnine.

Prvo, iznos najamnine se umanjuje za 20 posto u slučaju kad je član kućanstva osoba s težim ili teškim invaliditetom, odnosno III i IV stupnjem funkcionalnih nesposobnosti. Drugo, iznos najamnine se umanjuje za 20 posto za stanove u gradskoj četvrti Sesvete s obzirom na manje tržišne cijene najma.


Komentari